“Verduurzamen begint bij vervangen”

Hub Redactie
Hub Redactie
10 mei 2019
3 min

Volgens Kusters kunnen installateurs op eenvoudige wijze hun steentje bijdragen aan een duurzame wereld. “Bestaande installaties zijn vaak niet duurzaam en gaan waarschijnlijk nog wel een aantal jaren mee voordat ze volledig vervangen moeten worden. Er gaat misschien in de tussentijd wel een onderdeel kapot, maar wanneer je die vervangt, werkt de installatie weer als een zonnetje.” Hij legt uit hoe je bestaande installaties kan verduurzamen aan de hand van een voorbeeld: de ventilator.

Kleine stap met groot resultaat

In bijna iedere koeltechnische installatie zit dit onderdeel: de ventilator. Een belangrijk onderdeel, omdat deze mede bepaalt of de installatie werkt of niet. Als de ventilator kapot gaat, moet deze dan ook zo snel mogelijk vervangen worden. “Installateurs zoeken vaak naar dezelfde ventilator als vervangend onderdeel. Helemaal goed, de klant is dan snel geholpen. Maar het kan ook anders. Deze simpele ventilator vervangen door een duurzamere variant, kan het verschil maken,” vindt Kusters.

Toerenregeling

In veel installaties vind je de AC axiaal ventilator terug. Indien deze niet meer in goede staat verkeert, bestaat er een efficiëntere nieuwe versie van de AC axiaal ventilator als alternatief, dat ook nog eens aan de Europese efficiëntie wetgeving (ERP) voldoet. Dit betekent dat deze minder energie verbruikt dan zijn voorganger. Op zich een goede stap in de richting, stelt Kusters, maar: “De voorgeschreven efficiëntie wordt gemeten bij een volledig toerental van de ventilator. In de koeltechnische installatie moet het systeem echter onafhankelijk van de buitentemperatuur, zo gunstig mogelijk functioneren met een zo laag mogelijk geluidsniveau. Een toerenregeling op de ventilator is hiervoor de oplossing. Maar toerenregeling op een AC ventilator is lastiger dan vaak wordt gedacht. Er wordt namelijk meestal gekozen voor de goedkope oplossing door middel van een zogenoemde fase-aansnijding. Niet elke AC ventilator is daarvoor echter geschikt. Het gevolg is dat er extra geluiden ontstaan en lagers te heet worden. Hierdoor wordt de levensduur van de ventilator sterk verminderd en gaat deze ook nog eens meer stroom verbruiken in plaats van minder. Deze wordt dus slechter voor het milieu in plaats van beter.”

Een andere optie, volgens Kusters, is om de toeren op de AC ventilator te regelen met behulp van een frequentieregeling. Dit is echter een erg dure oplossing en er zijn daarnaast ook extra filters nodig. Dit maakt de oplossing niet alleen duur maar ook nog complex.

Duurzame toekomst

Kusters zegt de oplossing te hebben gevonden in een EC ventilator. “Een EC ventilator heeft namelijk een ingebouwde variabele toerenregelaar (VSD). Deze VSD kan door middel van een ingangssignaal van 0 – 10 Volt (gelijkstroom) aangestuurd worden. En naast dat de EC ventilator dus in veel gevallen duurzamer is, heeft deze ook nog eens een laag geluidsniveau.” Kusters pleit ervoor om goed na te denken over het vervangen van onderdelen in installaties. “Er zijn diverse onderdelen die gemakkelijk vervangen kunnen worden door een duurzamer alternatief. Vaak gaat de volledige installatie dan ook nog minder kosten in gebruik.”

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen