Grote bouwkundige aannemers gebruiken al langer digitale technieken om bijvoorbeeld kabels en leidingen met detectieapparatuur of een grondradar in kaart te brengen, bijvoorbeeld met mobile mapping systemen en drones. Maar er is dus ook de Robotic Total Station-technologie (RTS) waarmee Megens sinds deze zomer werkt. Een groene laserstraal zet met hoge precisie punten direct vanuit de ontwerpsoftware de punten uit, zodat het handmatig inmeten overbodig wordt. Dit versnelt en vereenvoudigt het werk van monteurs aanzienlijk en belangrijker nog, het zorgt ervoor dat meetfouten worden voorkomen en dat onze vakmensen meer tijd hebben om de installaties te monteren. Tijdens het ontwerp van de installatie worden de ophangpunten, de zogeheten fieldpoints, op tekening aangebracht. Vervolgens gaat het ontwerp naar het RTS-apparaat op de bouwplaats. Daar heeft de bouwkundig aannemer enkele ijkpunten aangebracht die de RTS nodig heeft als referentie. Op deze manier sluiten stramienen en bouwkundige referentiepunten naadloos op elkaar aan.
RTS is een forse verbetering ten opzichte van de nog gangbare praktijk van het handmatig inmeten vanaf ontwerptekening. Op tekening zal een gebouw eruit zien als een volmaakt rechthoekige doos. Maar in de bouw ligt een vloer vrijwel nooit precies recht. De RTS signaleert dat de praktijksituatie niet tot op de millimeter overeenstemt met het ontwerp waardoor de ophangpunten en sparingen alsnog op de juiste plaats kunnen worden afgetekend. Met RTS maakt de installateur dus ook echt wat ontworpen is en worden eventuele meetfouten of fout gepositioneerde sparingen al in een vroeg stadium gesignaleerd.
Ontwerp naar bouwplaats
Bij de nieuwbouw van de Vrije School in Zutphen heeft Megens de RTS-techniek voor het eerst in gebruik genomen. ‘We hebben feitelijk het ontwerp naar de bouwplaats gebracht,’ zegt Van Andel. `We kunnen nu nóg efficiënter en nauwkeuriger de leidingtracés, ophangpunten en sparingen op de bouwplaats uitzetten. RTS helpt onze monteurs met het vertalen van het digitale ontwerp in de uitvoering. De monteurs hoeven niet meer eindeloos te meten waar de componenten moeten komen. Zonder RTS moet de hoofdmonteur alles uitzetten vanaf een eendimensionaal, platgeslagen ontwerp. Bij een groot project vergt dat uitzetten misschien wel vijf dagen, met RTS kan dat nu in één dag. Het uitzetten van het ontwerp kan ook gebundeld met meerdere componenten tegelijk. Alle ophangpunten voor cv, gas, water en riool kunnen zo per verdieping in één keer worden afgetekend.’
Door het toepassen van de RTS wordt de digitale vertaalslag naar de bouw extra ondersteund en zullen processen beter op elkaar worden afgestemd, denkt Van Andel.
Juiste informatie op de ontwerptafel
De benodigde software en hardware voor RTS is afkomstig van softwareontwikkelaar Stabiplan en Trimble. Sinds de overname door Trimble begin dit jaar is het portfolio uitgebreid waardoor Stabiplan niet meer alleen software, maar ook scanners en robots voor de bouw kan leveren. Bij het gebruik van RTS ontving Megens degelijke ondersteuning van Stabiplan, vertelt Van Andel. ‘Ook vanuit Trimble is nog iemand overgevlogen uit Engeland. We zitten bij Megens nu echt in een leertraject. We betrekken er ook de monteurs bij en dat levert interessante feedback. De ontwerper die nu met zijn RTS-apparaat rondloopt en de punten uitzet, kan van de monteur te horen krijgen dat een iets ander ontwerp voor een volgende keer toch echt slimmer is omdat het dan wat handiger is te realiseren. Zo komt ook de juiste informatie weer terug bij de ontwerptafel.’