De opdrachtgever van de nieuwbouw schreef voor dat de bibliotheek gasloos en dus all-electric zou worden. Duurzaam en modern, open en uitnodigend: vier belangrijke wensen die in de voorbereidende fase uitgesproken werden. En uiteindelijk staat het gebouw er, en ís het dat allemaal. Het bracht wel wat gepuzzel met zich mee. De installatie-adviseur noemde het project `van een grote complexiteit`.
Technische ruimte
Het nieuwe gedeelte van de Openbare Bibliotheek is gebouwd op twee bestaande kelderdelen van een oud bankgebouw. De nieuwbouw grenst aan een pand met de monumentenstatus. Beide gedeeltes zijn met elkaar verbonden door middel van een glazen tussendeel en loopbruggen. Alle installaties zijn in de kelders ondergebracht en ook de luchtbehandelingskasten zijn daar geplaatst. Ze zijn uitgerust met een warmtewiel. De capaciteit voor de nieuwbouw is 20.500 m3/h. De lucht komt via de gevel naar binnen, en wordt in principe vanuit het plafond ingeblazen, behalve in de winter. Dan wordt er warme lucht vanuit spleten onder de ramen ingeblazen. Elke ruimte heeft een eigen na-regeling met een VAV-box. Het oude gedeelte van de bibliotheek dat de monumentenstatus heeft, is voorzien van een eigen luchtbehandelingskast met een capaciteit van 3.400 m3/h en eigen vloerkoeling en -verwarming. Het was passen en meten om alles in de technische ruimte te krijgen. Vervolgens was de vraag hoe de diverse leidingen, buizen en kanalen het gebouw in moesten. Uiteindelijk is ervoor gekozen om ze door vloeren en plafonds heen te laten lopen. In het middeleeuwse gedeelte zijn de ventilatiekanalen in het zicht geplaatst. Deels uit praktische en bouwkundige redenen, maar zeker ook omdat de oude houten balken en het eeuwenoude metselwerk zo sfeervol zijn.
Zonnepanelen en warmtepompen
De nieuwe Openbare Bibliotheek Deventer is all-electric. Op het dak liggen 250 zonnepanelen, die samen een vermogen van 73.750 Wp hebben. Vier warmtepompen van elk 70 kW CV en 93 kW GKW vermogen zorgen voor de energieafgifte. Ze zijn in een zogenaamde split-opstelling geïnstalleerd, met de condensors op het dak en de compressoren/verdampers beneden in de kelder. Dat heeft te maken met de locatie midden in de stad. Vanaf straatniveau mochten er op het dak geen installaties te zien zijn. Daarom zijn ze weggewerkt. De condensors staan in een verdiepte put, en zijn daarmee als het ware verzonken in het dak. De warmtepompen verwarmen met lagetemperatuursverwarming en koelen met hogetemperatuurskoeling.
Bijzondere plafonds
Een speciale vermelding waard zijn de klimaatplafonds die de verwarming en koeling in het gebouw regelen. De plafonds hebben in totaal een oppervlakte van 2550 m2. Maar de plafonds voorzien ook in de verlichting. In de aluminium lamellen van het klimaatplafond is ledverlichting op basis van het DALI protocol geïntegreerd. Verder zijn de automatische lichtwering en de noodverlichting in de bijzondere plafonds verwerkt. Alle installaties worden met een gebouwbeheersysteem aangestuurd en gemonitord. De `oude` bibliotheek zat precies honderd jaar aan de Brink in Deventer. De duurzame nieuwbouw is klaar voor een mooie en lange toekomst op de Stromarkt.