Waarde uit beton
New Horizon Urban Mining ziet de stad als bron en vergaart materialen en grondstoffen uit de bebouwde omgeving voor hoogwaardig hergebruik. Het bedrijf lanceerde dit jaar het circulaire cement `Freement`, samen met De Rutte Groep, vooral bekend van wegenbouw. Youri Rutte: “Freement is een enorme stap in de richting van een circulaire sloop- en bouwwereld. Het recyclen van in principe bruikbaar beton uit gebouwen tot slechts fundering onder wegen zal definitief tot het verleden gaan behoren. We halen met de liberator nu letterlijk waarde uit beton.”
Volledig klimaatneutraal
Tot nu toe kon beton niet echt circulair worden geproduceerd. De Smart Liberator kan oud beton volledig recyclen tot grind, zand en nieuw cementlijm. Dit proces is volledig klimaatneutraal. Tot 50% van het cementvolume kan worden teruggewonnen als kwalitatief uitstekend, reactief cement: Freement. De rest van het oude cement is direct bruikbaar als grondstof om nieuw cement van te maken. Wereldwijde inzet van Freement zorgt voor 9% minder CO2 emissie.
Zo werkt de Smart Liberator
In een volledig duurzame stadsgroeve worden met de Smart Liberator klimaatneutraal zand, grind en cement uit oud beton geproduceerd. Anders dan traditionele grove betonbrekers wrijft en draait de zogenaamde Smart Liberator cementsteen subtiel van betonpuin af en `bevrijdt` het als het ware tot herbruikbaar cement. Dat gaat als volgt. Het beton wordt in brokken aangevoerd en gaat de Smart Liberator in. Daar vindt een uniek proces plaats. Hierbij wordt het lichtere gebruikte cement (gehydrateerd) gebroken en gezogen en nieuw cement (ongehydrateerd) samen met zand en grind uit het betonpuin `bevrijdt`. Het gehydrateerde cement wordt boven uit de Smart Liberator afgezogen en afgevoerd. Grind, zand en Freement worden van elkaar gescheiden door een geavanceerde zeef. Per grondstof wordt het materiaal afgevoerd en in silo`s geplaatst.
Circulair beton verwerken
Voor de vastgoedwereld is het de komende jaren onontkoombaar om te gaan werken volgens een circulair economisch model, vind Michel Baars, oprichter van New Horizon en voortrekker op het gebied van circulair bouwen en slopen. “Deze nieuwe, circulaire manier van beton verwerken kan snel groter worden als gebouweigenaren ervan overtuigd raken dat ze met Freement kiezen voor een hoogwaardig, niet duurder en circulair product. Daarmee werken zij mee aan minder productie van nieuw cement en zo aan minder CO2-uitstoot”.