Bouwen met bakstenen van urine

Hub Redactie
Hub Redactie
10 december 2018
1 min

De technologie die de onderzoekers gebruiken, is afgeleid van de wijze waarop in de natuur schelpen worden gevormd. Door een chemische reactie is het mogelijk om losse zandkorrels in elke gewenste vorm te krijgen. De techniek om op deze manier stenen te maken bestaat al langer, maar in het verleden werd daarbij gebruik gemaakt van synthetische oplossingen. De wetenschappers van de Universiteit van Kaapstad hebben nu menselijke urine gebruikt voor de productie van stenen. Dat werkt ook én is bovendien duurzaam.

Bakstenen laten groeien

De urine wordt gemengd met zand speciale bacteriën die urease produceren, een enzym dat een stofje uit onze urine (ureum) helpt af te breken. Hierbij komen koolstofdioxide (CO2) en ammoniak (NH3) vrij. Het zand bevat calcium dat vervolgens met de vrijgekomen CO2 reageert tot calciumcarbonaat – een stof die in de natuur te vinden is in kalksteen. De onderzoekers kunnen met dit calciumcarbonaat elke vorm maken die ze maar willen. En: hoe langer je de bacteriën laat groeien, hoe steviger het materiaal wordt dat je er van maakt.

No waste

Het is een duurzame manier van bakstenen produceren. Deze bakstenen hoeven niet op extreem hoge temperatuur gebakken te worden, wat energie kost en waarbij koolstofdioxide vrijkomt. De bio-bakstenen vormen zich bij kamertemperatuur. Zelfs de reststoffen na de productie kunnen naderhand nog gebruikt worden, bijvoorbeeld in kunstmest. No waste.

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen