Ondanks het feit dat de netbeheerders ervoor open staan, is het nog de vraag of waterstof in Nederland wel toekomst heeft. De meningen zijn verdeeld van niet werkbaar tot essentieel voor de energietransitie, zoals de Waterstof Coalitie vindt.
Nu we allemaal van het gas af moeten is de vraag gerezen of er een andere functie voor het zeer uitgebreide Nederlandse gasnet is te vinden. Dat blijkt het geval zolang de juiste maatregelen genomen worden. Niet alleen moeten er natuurlijk cv-ketels en waterpompen komen die geschikt zijn voor waterstof, ook moeten de nodige veiligheidsmaatregelen genomen worden. Denk bijvoorbeeld aan het toevoegen van een geur, zoals dat nu bij aardgas ook het geval is.
CO2-neutraal
Duurzaam geproduceerd waterstof is CO2-neutraal. De infrastructuur in Nederland is zo goed als beschikbaar en de toepassing ervan lijkt succesvol te kunnen zijn. Het komt aan op pilotprojecten om de haalbaarheid te testen. Een aantal netwerkbedrijven, waaronder Stedin, Alliander en Enexis Groep hebben daarom het plan opgevat een proefopstelling in te richten nok The Green Village van de TU in Delft.
Hoe snel afbouwen?
De vraag is natuurlijk of het versneld afbouwen van het gasgebruik in Nederland en het overstappen op volledige elektrische installaties, nu wel zoveel haast heeft als de media doen geloven. Waterstof kan dienen als een waardevolle aanvulling op alle andere duurzame oplossingen uit het Klimaatakkoord. Het is immer zo dat het opdoen van ervaring van groot belang is. Deze ontwikkelingen raken niet alleen de netbeheerders, maar overheid, installatiebedrijven en natuurlijk de consument.