Ontwerp een duurzaam klimaatsysteem met VWF configurator

Hub Redactie
Hub Redactie
04 juni 2018
2 min

Het Variable Water Flow (VWF) systeem is een klimaatsysteem waarbij water het transportmiddel van warmte en koude door een gebouw is. Dit is een stuk milieuvriendelijker dan een Variable Refrigerant Flow (VRF) systeem, waarbij gebruikt wordt gemaakt van koudemiddel.

75% minder koudemiddel

Door het debiet (flow) aan te passen aan de koelvraag (variabel) wordt er met het VWF systeem bespaard op energie. Bij minder vraag schakelt de stroom namelijk terug naar een relatieve ruststand. Met VWF wordt daarnaast 75% minder koudemiddel gebruikt ten opzichte van VRF. Hierdoor is er aanzienlijk minder gevaar bij leidinglekkages. Meta La Gro-Coenen, Marketing Manager van Carrier: “Naast maximale veiligheid, is het gebruik van zo min mogelijk koudemiddel ook gunstig vanwege een minimale milieubelasting. Ook brengt ook het financiële voordelen met zich mee, door het schaarser worden van koudemiddel.”

1e configurator van Nederland

Nu is er dus de VWF Configurator om 24/7 je eigen duurzame en veilige klimaatsysteem te ontwerpen. Op de VSK2018 konden bezoekers al voor het eerst kennismaken met de applicatie. Carrier presenteerde daar de eerste configurator in Nederland om binnenklimaatsystemen te configureren. Gebruikers kunnen op eenvoudige wijze een totaal klimaatsysteem (bestaande uit: koelmachine/warmtepomp – binnendelen – bedieningspanelen) samenstellen. La Gro-Coenen: “Bij het configureren van een gebouw, geef je een aantal uitgangspunten op. Denk hierbij aan het aantal etages, aantal kamers, vierkante meters per kamer, pandtype en of je alleen wilt koelen of ook verwarmen. De configurator geeft vervolgens direct een VWF klimaatsysteem op maat in de vorm van een offerte in bestandsvorm naar keuze (Word, Excel, PDF).”

Gebruiksgemak en tijdwinst

Als installateur kan het systeem je flink wat calculatietijd besparen. De complete offerte die het oplevert, scheelt namelijk een hoop tijd in de budgetteringsfase. En, niet onbelangrijk, de uitkomst van het systeem voldoet volledig aan de huidige regelgeving en de nieuwe Ecodesign wetgeving.

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen