Nieuw licht op 5G-technologie met innovatieve radioarmaturen

Hub Redactie
Hub Redactie
17 mei 2018
2 min

Nokia Bell Labs is de industriële onderzoeksafdeling van Nokia. Bell Labs heeft diverse fundamentele technologieën uitgevonden die de basis vormen van informatie- en communicatienetwerken en digitale apparaten en systemen. Samen met de Duitse lichtfabrikant Osram wordt nu gewerkt aan de nieuwe radioarmaturen. Dit houdt in dat plafondarmaturen worden uitgerust met speciale breedbandradiomodules, zodat mobiele apparaten verbinding kunnen maken met het armatuurnetwerk en gegevens kunnen verzenden.

Voordelen ten op zichte van conventionele Wi-Fi-systemen

De nieuwe oplossing is veel eenvoudiger te installeren dan conventionele Wi-Fi-systemen en maakt nieuwe toepassingen mogelijk. Plafondarmaturen worden in kantoren en industriële gebouwen namelijk vlak bij elkaar geïnstalleerd en kunnen vanuit daar worden aangesloten op een toekomstig lichtsturings- en netwerkmanagementsysteem. Dit systeem hoeft alleen maar op de toegangskabel voor communicatie van een gebouw te worden aangesloten, bijvoorbeeld een glasvezelverbinding. Het fijnmazige en gelijkmatig verdeelde patroon van de geïnstalleerde armaturen vermijdt dat in het gebouw ‘dode zones’ bestaan.

De prijs van de speciale radioarmaturen zal volgens de twee bedrijven uiteindelijk slechts licht stijgen ten opzichte van conventionele kantoorarmaturen. Het systeem genereert namelijk minder kosten dan Wi-Fi-toegangspunten en repeaters en presteert bovendien beter. Daarbij kunnen deze nieuwe armaturen ook worden gebruikt voor andere services, zoals het verzamelen van sensorgegevens. Deze kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden om vergaderruimten efficiënter te beheren en gerichte schoonmaak te plannen.

Supersnelle verbindingen

Doorgaans wordt de ontvangst in gebouwen beperkt door de gebruikte frequenties. Daardoor zijn aparte netwerken in een binnenruimte ideaal voor het opzetten van soepele mobiele verbindingen met het internet. Testinstallaties die gebruikmaken van prototypen van de nieuwe radioarmaturen hebben aangetoond dat dataverkeer een betrouwbare snelheid van ruim 100 megabit per seconde kan bereiken met laaggeprijsde Wi-Fi-transmitters die werken op 2,4 gigahertz (GHz). De verfijndere radiomodules, waarin meerdere frequenties zijn gecombineerd en meerdere kanalen gelijktijdig worden gebruikt, maken nu al snelheden mogelijk tot net onder het gigabitniveau. Met de 5G-technologie, die bredere frequentiebereiken gebruikt en daarin meer gegevens kan overdragen, kunnen met deze oplossing snelheden van meerdere gigabits per seconde worden gegenereerd.

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen