Transparente coating ontlast air conditioners

Hub Redactie
Hub Redactie
26 november 2018
2 min

Volgens MIT verbruiken air conditioners alleen al in de VS maar liefst 6 procent van alle geproduceerde elektriciteit. Een hoeveelheid die goed is voor miljarden dollars. Het MIT-onderzoeksteam dat de coating ontwikkelde, heeft berekend dat de warmtewerende folie het airco- en energieverbruik in gebouwen met 10 procent kan verminderen wanneer alle ramen aan de buitenzijde met de coating zijn afgewerkt.

Van doorzichtig naar mat

Dankzij de microdeeltjes die erin zijn verwerkt, blijft de folie tot 32 °C zo goed als doorzichtig. Boven die temperatuur ondergaat het materiaal een faseverandering en krijgt het materiaal de uitstraling van matglas. Daardoor wordt minder warmte doorgelaten naar binnen. Het project is een samenwerking tussen het Amerikaanse MIT en de universiteit van Hong Kong naar mogelijkheden om het energieverbruik van gebouwen te verminderen, met name tijdens de hete zomermaanden.

Voor iedere vierkante meter wordt zo’n 500 Watt aan warmte-energie naar binnengebracht als gevolg van het zonlicht dat door ramen naar binnenkomt. Het team deed onderzoek naar materialen die een faseverandering ondergaan onder invloed van binnenkomende warmte. Ze kwamen uiteindelijk uit bij een materiaal dat bestaat uit microdeeltjes gemodificeerde poly-2-aminoethylmethacrylaat hydrochloride. Bij temperaturen van meer dan 29,4 °C krimpen de kleine, watergevulde bolletjes om een vezelachtige materie te vormen. In deze toestand verandert de folie van doorzichtig naar doorschijnend.

Het onderzoeksteam past de folieformule steeds een beetje aan om te kijken of hier nog vooruitgang mee wordt geboekt. Daarnaast wordt onderzocht of de effectiviteit kan worden verbeterd door de folie op verschillende manier aan te brengen.

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen