Databekabeling: steeds belangrijker!

Hub Redactie
Hub Redactie
21 februari 2018
3 min

Databestanden worden steeds groter en de uitwisseling van bestanden moet steeds sneller. Dat vraagt veel van netwerken, de belasting neemt overal toe. Elektrotechnische installateurs krijgen steeds vaker de vraag om een bestaand netwerk uit te breiden. Maar veel installateurs zijn een beetje huiverig voor het aanleggen of uitbreiden van databekabeling. Het is een precies werkje waarvoor specialistische kennis en dure apparatuur nodig is. Een foutje kan duur zijn, want veel bedrijven zijn nergens zonder goed functionerend datanetwerk. Dat maakt de druk groot. Sommige installateurs zeggen daarom het liefst `nee` en laten het aanleggen van datanetwerk over aan een gespecialiseerd bedrijf. 

Apparatuur en kennis

Wie zo`n klus wel aanneemt, moet een paar dingen goed weten. Zo is voorgeschreven dat een data-installatie na aanleg gecertificeerd wordt. Verder zijn er diverse voorwaarden voor een stabiel functionerend netwerk. Zo is er voldoende bandbreedte nodig. Dat geldt voor de aanleg maar is ook een punt van aandacht bij de uitbreiding van ICT-netwerken. In het beste geval is een systeem na de aanleg al geschikt voor uitbreiding, want over het algemeen zal het dataverkeer alleen maar toenemen. Voor het aanleggen en/of uitbreiden van databekabeling is dure apparatuur zoals een fusielasmachine nodig, en natuurlijk kennis van zaken. Wie geen grote investering wil doen, kan ervoor kiezen om samen te werken met andere installateurs. Kosten en kennis delen kan een mooie oplossing zijn. 

Schoon en secuur werken

Cruciaal bij het aanleggen van een datanetwerk is dat er schoon en secuur gewerkt wordt. Schoon wil zeggen stofvrij. Bij nieuwbouw kan de databekabeling het beste worden gelegd aan het einde van het bouwtraject, als er niet meer geboord en gefreesd hoeft te worden. Stof kan de verbindingen beschadigen bij het aanleggen, maar ook als datakasten niet goed dicht blijken te zijn. Verder moet er heel precies worden gewerkt. Als de las een fractie teveel naar links of rechts zit, levert dat een instabiele verbinding op of is er zelfs helemaal geen verbinding. Volgens een e-installateur die is gespecialiseerd in het aanleggen van databekabeling, zijn met name vrouwen daar heel goed in. 

Veiligheid en duidelijkheid

Datakabels verschillen van traditionele elektrische kabels. Er worden veel fouten mee gemaakt. Zo zijn datakabels bijvoorbeeld niet geschikt om XVB-kabels mee te trekken, rekt de mantel uit als er te veel spanning op komt, en kun je niet zomaar iedere bocht maken. Een datakabel mag niet los in een cementvloer gelegd worden; er moet altijd een goot of buis omheen. Veiligheid is één ding, maar duidelijkheid is ook belangrijk. Want een datanetwerk kan omvangrijk zijn, of dat in de loop van de tijd – na uitbreiding – worden. Als een netwerk op een overzichtelijke en gestructureerde manier is geïnstalleerd, kunnen eventuele problemen gemakkelijk worden opgespoord. Een hulpmiddel daarbij is het gebruik van labelnummers en patchpanelen. Dat scheelt ook tijd en moeite bij een uitbreiding, bij het verplaatsen van apparatuur, en bij het periodiek onderhouden van het systeem

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen