VR/AR/MR: slimme bril kan installateur helpen

Hub Redactie
Hub Redactie
12 februari 2018
2 min

De termen virtual, augmented en mixed reality worden nogal eens door elkaar gebruikt. Maar er zijn verschillen. 

VR/AR/MR, wat is wat? 

Met een Virtual Reality bril op het hoofd is de gebruiker helemaal afgesloten van de buitenwereld. De virtuele wereld die hij/zij kan zien, bestaat uit beelden die door een computer zijn gemaakt op basis van filmpjes en foto`s. Met Augmented Reality ziet de gebruiker alles om zich heen maar er zijn digitale componenten aan toegevoegd, zoals geluid, beeld of graphics. Die componenten liggen als het ware over de werkelijkheid heen en worden daarom ook wel de AR Overlay genoemd. De componenten krijgen hun plek in de ruimte door middel van vooraf vastgestelde gemarkeerde punten.
Mixed Reality is een combinatie van virtueel beeld en werkelijkheid. De omgeving blijft in het zicht en daar worden digitale elementen in geprojecteerd. Die elementen reageren zowel op hun omgeving als op elkaar. Door de hoge kwaliteit van de weergegeven elementen lijken ze levensecht en daardoor verdwijnt de grens tussen werkelijkheid en de virtuele wereld.
Augmented Reality en Mixed Reality overlappen elkaar voor een deel. 

Snel en gemakkelijk 

De toepassingen die standhouders tijdens de VSK 2018 lieten zien, waren divers. Geberit liet middels visualisatie software zien hoe gemakkelijk een badkamer kan worden ontworpen. Vervolgens kan de installateur het ontwerp direct in een Virtual Reality omgeving aan de klant laten zien.  Daikin demonstreerde dat monteurs met een AR-bril op gemakkelijk hulp op afstand kunnen krijgen en dat ze handleidingen kunnen oproepen en projecteren. Dat werkt een stuk gemakkelijker dan met een papieren versie, mobiele telefoon of tablet in de hand.

Geprojecteerde warmtepomp 

OTIB presenteerde op de beurs de Mixed Reality-bril, ook wel hololens genoemd. De MR-bril is eigenlijk een kruising tussen een 64 Gb-computer met camera, infrarood-projectoren en dieptesensoren, en een fors uitgevallen veiligheidsbril. Bezoekers konden bij de OTIB-stand met de bril de projectie van een warmtepomp zien, van het leidingwerk op de grond tot aan de aanvoerbuis in het plafond. De deur van de omkasting kon open en dicht. Veel installateurs voelden na het afzetten van de bril even of er op de plek van de projectie niet tóch iets stond. Nee dus. Degene die de hololens vanuit OTIB presenteerde, legde uit dat er veel mogelijkheden zijn maar dat de techniek nu nog in de kinderschoenen staat. `Na vier uur is de batterij op. Daar kun je op vrijdagmiddag bij een klant met een defecte warmtepomp niet mee aankomen natuurlijk.` 

Jongeren voor de techniek interesseren 

Aan de achterkant van de OTIB-stand konden jongeren gamen met een VR-bril op. Het OTIB-crewmember legde uit: `Dit is voor installateurs de minst interessante van de drie reality-mogelijkheden. Maar het is wel een hele goede manier om jongeren voor de techniek te interesseren; het loopt hier storm!`

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen