Glas in de bouw

Hub Redactie
Hub Redactie
24 oktober 2018
2 min

Duurzaamheid speelt niet alleen een rol bij het productieproces van glas maar natuurlijk ook bij het eindproduct. Omdat glas op allerlei manieren bewerkt kan worden, zijn de mogelijkheden om het in de bouw te gebruiken heel groot. Om glas in constructies toe te kunnen passen, zijn speciale technieken nodig. Het kan bijvoorbeeld thermisch gehard en versterkt worden. Lamineren gebeurt ook veel, dan wordt het in meerdere lagen gecombineerd met folies of kunststoffen. Dergelijk gelaagd glas is stijver en sterker. Bij bouwen met glas is het belangrijk om exacte constructieberekeningen te maken. Het is mogelijk om hele constructies van glas te maken en dat wordt ook steeds vaker gedaan.

Isolatie

Het mooie van glas is dat het licht doorlaat. In de afgelopen jaren is het formaat van ramen steeds iets groter geworden. Dat kon, omdat de isolerende werking steeds beter is geworden. De U-waarde van isolatieglas wordt steeds lager. Tegenwoordig zijn ramen van tien vierkante meter geen uitzondering meer. Op die manier wordt glas een steeds groter deel van de schil van een gebouw. Bij duurzaam bouwen is de schil het uitgangspunt. Is die schil energiezuinig, dan hoeft er minder energie opgewekt en verbruikt te worden. Dat is stap 1 volgens de Trias Energetica.

Energie opwekken

Nog een mooie eigenschap is dat glas energie kan opwekken. Op dat gebied gaan de ontwikkelingen heel hard. Er bestaat een speciale raamcoating die wordt aangebracht op het glas en energie kan opwekken. De coating absorbeert direct maar ook indirect licht en stuurt dit naar de zijkanten van het raam. Daar zitten zonnecelstrips die het licht omzetten in elektriciteit. Zodoende werkt het raam net als een zonnepaneel. De opgewekte energie kan bijvoorbeeld worden gebruikt om het zonnescherm te besturen of om apparaten op te laden. Deze `slimme ramen` wekken niet alleen energie op, maar kunnen het ook opslaan. Energie opwekkende ramen zijn vooral interessant voor renovatie en nieuwbouw van kantoorpanden. In dergelijke gebouwen beslaan de ramen meestal een flink oppervlak van de gevel. Zeker hoge kantoorgebouwen hebben in verhouding vaak een klein dak, waarop niet genoeg zonnepanelen passen om in de totale elektriciteitsbehoefte te voldoen. Elektriciteit opwekken door middel van de ramen is dan een mooie aanvulling. 

Extra dun en licht

Een andersoortige maar wel belangwekkende innovatie houdt verband met monumenten. In monumentale gebouwen is gewoon dubbelglas niet geschikt. Het past niet in de sponningen en het is te zwaar. Voor de renovatie van oude gebouwen is nu een speciaal soort dubbelglas ontwikkeld. Het weegt stukken minder en is maar zeven millimeter dik. Een mooie functionele oplossing

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen