Gietvloer: schoon en strak

Hub Redactie
Hub Redactie
21 september 2018
3 min
In zorginstellingen, kantoren, magazijnen en in winkels: kijk naar beneden en in veel gevallen zie je een gietvloer. Zo`n strakke vloer oogt modern en is gemakkelijk te reinigen. 

Ziekenhuis en vliegveld

De gietvloer wordt om verschillende redenen gekozen. Dat zo`n vloer gemakkelijk is schoon te houden, is in bepaalde situaties een groot voordeel. In een ziekenhuis bijvoorbeeld, of op een druk bezocht vliegveld. Een vloer zonder naden kan machinaal gereinigd worden, en omdat de vloer hard en slijtvast is, maakt het niet uit hoe vaak dat gebeurt. Aan de reinigingsvloeistof in de machine kan een desinfecterend middel worden toegevoegd. Een gietvloer is prima bestand tegen allerlei vloeistoffen maar neemt niets op. In openbare ruimtes, scholen en kantoorruimtes zijn gietvloeren heel populair. Hygiëne en uitstraling zijn daar belangrijke punten. Zo`n vloer die naadloos van wand tot wand loopt, ziet er strak en modern uit. In betonlook uitgevoerd geeft het een ruimte een industriële touch. Ook in de particuliere sfeer is de gietvloer veel gekozen, met name om de  anti-allergische eigenschappen. Woningbezitters en binnenhuisarchitecten zijn meestal nogal behoudend als het gaat om kleurgebruik in een ruimte. Maar wie van kleur houdt, kan met een gietvloer zijn/haar hart ophalen: zo`n vloer kan in alle bestaande RAL- en NCS-kleuren worden geleverd.

Nieuwbouw en bestaande bouw

De betonnen vloeren in nieuwbouw zijn heel geschikt om met een gietlaag af te werken. Het is wel zaak om te wachten tot de woning helemaal droog en `uitgewerkt` is, anders kunnen er scheurtjes ontstaan. Ook in bestaande bouw is een gietvloer een optie. Bij renovatieprojecten zijn er twee voorwaarden: de bestaande vloer moet stabiel zijn en de nieuwe vloer moet er goed op kunnen hechten. Over het algemeen dienen vloeren van anhydriet, zandcement of beton allemaal prima als basis. Is de oude vloer van linoleum, zijl, kurk of hout, dan moet die eerst behandeld of verwijderd worden. Daarna kan de nieuwe vloer worden gelegd. Een gietvloer valt goed te combineren met vloerverwarming. Het gladde oppervlak zorgt voor een gelijkmatige verspreiding van de warmte.  

Typen gietvloeren

Gietvloeren worden meestal in drie typen onderverdeeld: de epoxygietvloer (EP), de polyurethaan gietvloer (PU) en de cementgebonden gietvloer. Epoxyvloeren worden om hun hardheid vaak toegepast in industriële en publieke ruimtes. Polyurethaan gietvloeren zijn wat zachter, elastischer en kunnen beter tegen krassen. Omdat ze ook comfortabeler aanvoelen, worden PU-vloeren vaak in de woningbouw gekozen. De cementgebonden gietvloer heeft de uitstraling van een echte gepolijste vloer van beton en wordt daarom ook wel eens betonvloer genoemd. Technisch gezien klopt dat niet. Een cementgebonden gietvloer bestaat uit twee of meer lagen. De hoofdbestanddelen van een dergelijke vloer bestaan uit cement en water. Op de laag die vier tot vijf millimeter dik is, komt een coating die beschermt zodat vocht en vuil niet in de cementlaag door kunnen dringen. In de regel zorgt in de nieuwbouw een afbouwbedrijf voor de gietvloer, in de bestaande bouw is dat een vloerenbedrijf.

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen