Werken als Nederlandse installateur in Duitsland blijft mogelijk

Hub Redactie
Hub Redactie
31 juli 2017
2 min

Nederlandse bedrijven die personeel uitlenen aan Duitse bedrijven, krijgen met de Duitse uitzendwet te maken. Die AÜG werd op 1 april 2017 aangepast. Door de veranderingen kan het zijn dat de personeelskosten anders uitvallen. Het is dus belangrijk om na te gaan of het uitlenen van Nederlandse werknemers aan Duitse bedrijven nog wel lonend is.
Maar eerst is het zinvol om te achterhalen of de uitzendwet wel van toepassing is. Dat is het geval als er een Arbeitnehmerüberlassung is, dat wil zeggen dat één partij (de uitlener) aan een andere partij (de inlener) een werknemer voor een bepaalde tijd uitleent. De werknemer moet hierbij in het bedrijf van de uitlener meedraaien als zijn ondergeschikte. Stuurt de Nederlandse opdrachtnemer zijn werknemers met een Werkvertrag of Dienstvertrag naar de Duitse opdrachtgever, dan is de AÜG niet van toepassing. De uitlener moet altijd een vergunning hebben voor het uitlenen van personeel. Die kan hij aanvragen bij de Bundesagentur für Arbeit. Ook het detacheren van personeel is aan regels gebonden.

De nieuwe AÜG in drie punten 


Letterlijk noemen:
De nieuwe AUG stelt verplicht dat een overeenkomst als Arbeitnehmerüberlassungsvertrag gekenmerkt wordt. Er moet letterlijk in de overeenkomst staan dat het gaat om het uitlenen van personeel. Gebeurt dat niet, dan geldt de overeenkomst tussen uitlener en werknemer niet en ontstaat er een arbeidsovereenkomst tussen inlener en uitgeleende werknemer.

Bepaalde tijd:

De maximale duur voor het uitlenen van een werknemer is vastgesteld op 18 maanden, onder voorwaarden te verlengen tot 24 maanden. Daarna moet de werknemer een arbeidsovereenkomst aangeboden krijgen. Wil de inlener dit niet, dan kan hij de werknemer na drie maanden opnieuw inzetten.   

Betaling en behandeling:
Na een periode van negen maanden moet de inlener de uitlener dezelfde vergoeding betalen die hij aan vergelijkbare werknemers betaalt. Een afspraak in de cao waarbij het loon tussen 6 weken en 15 maanden stijgt, kan daarop een uitzondering vormen. Dat geldt ook voor andere arbeidsvoorwaarden die in het inlenende bedrijf van toepassing zijn.

Voorkom een boete 


Wie zich niet aan de regels van de AUG houdt, kan op een flinke boete rekenen. Ook kan het de uitlener zijn vergunning kosten. Zorg dus dat je goed op de hoogte bent van de wet- en regelgeving op het gebied van uitlenen en detacheren!

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen