Hotelkamers bijna volledig verwarmd met warmte uit ventilatielucht

Hub Redactie
Hub Redactie
27 maart 2017
2 min

Hotel Bazar is gevestigd in een pand dat in de jaren vijftig als kantoorgebouw werd opgeleverd. In het gebouw is nog steeds de oorspronkelijk cv-installatie aanwezig, gevoed door de stadsverwarming. Het cv-systeem is uitgelegd zoals in die tijd gebruikelijk was op een 1-pijpssysteem. Het grootste deel van de cv-installatie is sinds vorig jaar afgekoppeld, maar één kleine groep is nog in stand. Deze groep bedient de vierde verdieping die nog verbouwd moet worden. Na de verbouwing wordt ook op deze verdieping de installatietechniek aangepast. In 2010 – 2011 werd Adviesbureau Nihot uit Voorhout gevraagd naar de mogelijkheden de energieprestatie van het gebouw te verbeteren. Inmiddels is gebleken dat over 2016 ca. 70.000kWh minder aan stroom is verbruikt.

Grote koelvraag

De koelvraag van het gebouw is veel groter dan de warmtevraag. Door de jaren heen het leidingwerk door verbouwingen in de hotelkamers al een paar keer aangepast maar de hotelkamers op de bovenste verdieping konden met het 1-pijpssysteem alleen voldoende warmte krijgen door te werken met aanvoertemperaturen van 80 °C of hoger. Nergens in het hotel was sprake van warmteterugwinning. In 2015 was het hotel toe aan een nieuwe keuken met bijbehorende afzuig- en ventilatietechniek. Op aandringen van Adviesbureau Nihot is wtw opgenomen bij de installatie van de nieuwe keuken. De oude kasten zijn vervangen door een nieuwe toevoerkast en een nieuwe afzuigkast, beide van Holland Heating. De nieuwe keukeninstallatie is aangesloten op de ventilatiekasten waarin twee twin coil batterijen opgenomen. De temperatuur van de afzuiglucht  bedraagt tussen de 25 en 35 °C.  Energetisch gezien zou de toepassing van een warmtewiel de voorkeur moeten hebben maar vanwege het vet in de afvoerlucht zou dat in de lbk ongetwijfeld tot grote problemen hebben geleid. Het twin coil systeem is eenvoudiger te reinigen en is opgenomen in zowel de toevoer als in de retour.

WTW

De klimaatinstallatie bestaat uit een watergevoerd VRF-systeem met heatrecovery. De wtw-op het ventilatiesysteem was een eerste stap op weg naar beperking van het energiegebruik. Voor het hotel kwam ook gauw daarna wko in beeld voor verwarming en koeling van de hotelkamers op de drie bovenste verdiepingen. Voor de wko zijn op de parkeerplaats achter het hotel 22 bronnen geboord tot 80 m. Via een verdeler gaat de bodemenergie naar drie warmtepompen van LG in de kelder en de vierde aansluiting gaat naar de lbk met wtw zodat daarmee eventueel nog mee kan worden verwarmd of gekoeld.

Twee warmtepompen verzorgen koude/warmte voor het restaurant, en één warmtepomp voor het hotel. De twee toerengeregelde inverter warmtepompen voor het restaurantgedeelte worden regeltechnisch als één aangestuurd (cascade geschakeld). Vanaf de kelder tot en met de derde etage zijn twee nieuwe VRF-sytemen aangelegd, een voor het restaurantbedrijf en een voor de bovengelegen hotelverdiepingen. De VRF-leidingen van hotel en restaurant wisselen onderling energie uit via de heat-recovery (HR)-boxen.

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen