Waar biedt LoRa nieuwe kansen?

Hub Redactie
Hub Redactie
13 maart 2017
2 min

Dat blijkt onder andere uit de groei van LoRa Alliance, de wereldwijde alliantie voor de nieuwe draadloze communicatietechnologie. Vanuit Nederland is KPN bij deze alliantie betrokken. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Wifi en 4G verbruiken LoRa netwerken zeer weinig energie. Dat komt doordat ze niet continu data uitwisselen. Dit lage energieverbruik maakt de netwerken interessant voor Internet of Things toepassingen, onder andere in gebouwautomatisering. Een LoRa netwerk kan over grote afstanden data versturen. Wereldwijd worden er steeds meer initiatieven genomen om de eerste pilotprojecten met LoRa te starten.

LoRa in de zorg

Een van de sectoren waarin LoRa nieuwe kansen gaat bieden, is de zorg. Bijvoorbeeld in combinatie met domotica. Gebouwautomatisering kan dankzij de nieuwe technologie voor draadloze communicatie veel eenvoudiger gekoppeld worden aan het internet. Neem bijvoorbeeld de wijkverpleegkundige, die straks eenvoudig via haar smartphone bij de cliënt de voordeur opent. Of zelfs een speciale afstandsbediening die gekoppeld is aan de toegangscontrole. Het extreem lage energieverbruik van een LoRa netwerk speelt juist bij dit soort toepassingen een grote rol omdat een apparaat jarenlang kan functioneren op één batterijlading. Er bestaan zelfs als concepten om medische apparatuur uit te rusten met de nieuwe technologie. Bijvoorbeeld apparaten waarmee iemands positie redelijk nauwkeurig kan worden bepaald zonder dat er een GPS en G4 verbinding nodig zijn.

LoRa en Industry 4.0

Een andere toepassing kan in de industrie worden gevonden. Industrie 4.0 – smart industry in Nederland – verbindt in de komende jaren tal van machines en apparaten met elkaar en uiteindelijk met analysesystemen in de cloud. Ook hier is het lage energieverbruik het grote voordeel, met name als er niet realtime informatie uitgewisseld hoeft te worden. De techniek kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor het op gezette tijden uitlezen van verbruikswaarden. Als het om energieverbruik gaat, is recent de eerste slimme sensor gepresenteerd door het Britse SmartSensor Labs. Deze sensor kan eenvoudig rond de stroomkabel van een apparaat worden geklikt. Vanaf dat moment wordt het stroomverbruik van het apparaat exact gemeten en doorgestuurd naar een centraal monitoring systeem. De sensor haalt de energie hiervoor uit het magnetisch veld dat ontstaat in de stroomkabel. Met deze sensor kunnen organisaties op eenvoudige wijze inzicht krijgen in het stroomverbruik op apparaat niveau. Ook onderhoud aan technische installaties kan aanzienlijk efficiënter gebeuren als de systemen in staat zijn zelf aan te geven wanneer onderhoud nodig is.

Tekst: Franc Coenen

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen