Overkapping voor pv-systeem zorgt voor hoger rendement

Hub Redactie
Hub Redactie
05 januari 2017
2 min

Het dak van Klerk en Koelewijn bestaat feitelijk uit een simpele constructie van aluminium steigermateriaal, staaldraad, een zeil en vier motoren. Twee jaar geleden demonstreerde het tweetal tijdens de Dutch Design Week hun conceptmodel. De constructie werd gedragen door acht palen met daarbovenop een overkapping van negen bij negen meter. Deze bestaat uit een waterdicht membraan van pvc-gecoat doek. Daar doorheen steken 21 staven waaraan zonnepanelen zijn bevestigd. Aan de onderkant van de staven zijn kabels bevestigd die samen een net vormen. Gewichten zorgen ervoor dat de kabels straks gespannen blijven. Vier motoren trekken aan de kabels, waardoor de constructie in alle richtingen kan worden gemanipuleerd en de zonnepanelen bovenop kunnen worden gekanteld en gedraaid. De beweging komt van de motoren die door lengteveranderingen van de kabels de staanders laten draaien, terwijl het zeil op zijn plaats blijft. Eén motor trekt aan de noord/zuid-as en de andere aan de oost/west-as. Met een X- en een Y-as kan er 360 graden worden gedraaid waardoor de zonnepanelen dus elk moment van de dag op de zon kunnen worden gericht. 

Hoger rendement

Met de bewegende zonnepanelen is een aanzienlijk hoger rendement te behalen dan met statische panelen. Volgens Klerk zou de opbrengst in Nederland tot gemiddeld 25 procent hoger kunnen uitvallen in vergelijking met panelen die in een vaste positie staan. “In bijvoorbeeld januari, als de zon laag staat, zou zelfs vijftig procent extra rendement kunnen worden geboekt. En dat zijn juist ook de maanden waarin je extra energie nodig hebt,” vertelt Klerk.

Het gebruik van een dergelijk dak zou in vele situatie grote uitkomst kunnen brengen. Met name in semipermanente toepassingen bijvoorbeeld bij evenementen. Maar ook in de bebouwde ruimte kan een dergelijk dak heel fraai in de ruimte worden geïntegreerd, bijvoorbeeld in de vorm van een paviljoen of een overkapping van parkeerplekken. “Daarnaast kan je denken aan allerlei nuttige toepassingen in ontwikkelingslanden. De opgewekte energie is inzetbaar voor het maken van schoon drinkwater en onderwijs, terwijl de beschutting geeft.”

Samenwerking Industrie

Commercieel stokte de Kinegrity echter bij het conceptmodel. Met de samenwerking met H.I.S. Industrie Service in Mijdrecht lijkt er alsnog eens vaart te komen in de ontwikkeling van een professioneel model. Op tekening is het prototype al klaar. Het is een constructie van 8 x 5 m, die beschikt over 12 panelen en vier motoren. Moesten bij het conceptmodel de panelen nog handmatig naar de zon worden gericht, in het prototype zal dat geautomatiseerd zijn met gebruikmaking van lichtsensoren of door tabellen van de zonnestand te implementeren in de software van de regeltechniek. Klerk en Koelewijn staan klaar om samen met H.I.S. Industrie Service in Mijdrecht dit eerste professionele model te bouwen. Klerk: ‘We hopen echt dat we binnen afzienbare tijd met een prototype kunnen komen. Het zou  werkelijk doodzonde zijn geweest als dit concept geen vervolg zou hebben gekregen.’

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen