​Smart homes voor de kleine beurs

Hub Redactie
Hub Redactie
21 november 2016
2 min

De uitgangspunten zijn eenvoudig, vertelt directeur en medeoprichter Stefan Witkamp van Athom. Homey is ontstaan uit ergernis dat voor elk device een andere app nodig bleek. “Met de komst van steeds meer draadloze apparaten ontstaan er ook steeds meer eilandjes die niet met elkaar integreren. Elk nieuw apparaat heeft zijn eigen afstandsbedieningen en eigen app.  Dat maakt de boel onnodig ingewikkeld en kostbaar. Athom heeft met Homey een product ontwikkeld dat alle apparaten in huis met elkaar verbindt en laat communiceren. Daarmee is het bijvoorbeeld mogelijk geworden om de lampen te laten dimmen op het moment dat de tv aangaat of de muziek alvast te starten wanneer je thuiskomt van je werk.” 

Verschillende technieken

Tot voor kort was dit eigenlijk onmogelijk omdat alle apparaten verschillende draadloze technieken gebruiken. De meeste technieken richten zich bovendien op één interface, vaak de smartphone.

“Met KNX”, zo erkent Witkamp, “zijn er wel oplossingen om alles aan elkaar te koppelen, maar dat gaat wel gepaard met het nodige configuratiewerk en tamelijk kostbare componenten. Voor de rijk bedeelden is dat een mooie oplossing, wij richten ons op domotica voor de gewone man.”

De basis van Homey is een fraai vormgegeven ufo achtige bol. Er zitten acht verschillende draadloze zenders in, waaronder Z-Wave en Zigbee. Extra is een krachtige infraroodzender die in de meeste moderne domoticasystemen ontbreekt, terwijl alle traditionele audio- en videoapparaten een infrarood-afstandsbediening hebben. Met Homey kunnen niet alleen apparaten en installaties rond het huis worden bediend, maar ook entertainment soft- en hardware. Zoals bijvoorbeeld muziekdienst Spotify of de Airplay-app, om muziek en video draadloos te streamen naar geluidsboxen en HD-tv`s. Daarnaast is Homey spraakgestuurd. “Domoticasystemen maken meestal gebruik van apps, maar dat betekent dat je soms heel veel handelingen moet verrichten voor iets heel simpels. Spraak gaat sneller en voelt natuurlijker.”

Open platform 

Om er voor te zorgen dat zoveel mogelijk apparaten aangestuurd kunnen worden, is het Homey-platform `open`. Dat betekent dat fabrikanten van bijvoorbeeld intelligente koelkasten, zonneweringen of lichten er zelf voor kunnen zorgen dat hun hardware luistert naar Homey.

Witkamp: “Homey gaat de verbinding aan met alle verschillende standaarden en merken. Daarmee  zullen smarthomes werkelijk voor een doorbraak kunnen zorgen in het modale huishouden.  

Het open platform van Athom is vergelijkbaar met dat van smartphones. Een smartphone heeft een groot deel van zijn functionaliteit te danken aan externe ontwikkelaars. Ook bij Homey kunnen partijen zelf functionaliteiten toevoegen en ondersteuning voor apparaten toevoegen. In een eenvoudige Homey applicatie kan elke fabrikant zijn protocol implementeren. Het apparaat zelf wordt dus niet aangepast , maar Homey krijgt te horen welk commando over welk protocol wordt gestuurd. 

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen