Sinds 1 juli van dit jaar geldt er een overgangsregeling voor CE-markering voor brandveiligheidsklassen voor kabels die in gebouwen worden gebruikt. Vanaf 1 juli 2017 moet de installateur per geïnstalleerde kabel aangeven aan welke CPR classificatie de kabel voldoet.
“De ketenverantwoordelijkheid voor brandveiligheid van kabels in gebouw gebonden installaties is vanaf 1 juli 2017 een wettelijke verplichting,” aldus Edgar Aker namens Fedet Sectie Kabel. De Europese norm EN 50575 en de daarbij behorende risicoanalyse volgens de Nederlandse norm NEN 8012 worden vanaf dan een verplichting.
Accu zorgt voor energierevolutie
Dat er veel verandert op het gebied van elektra, tonen niet alleen de regels op het gebied van kabels, maar ook elektriciteitopslag. Nederland gaat massaal over op zonnepanelen, maar het opslaan van de opgewekte stroom blijft een heikel punt. SolarWatt, een pionier op het gebied van energieopslag, komt met een oplossing en hoopt een energierevolutie te weeg te brengen. Zij komen met een speciale accu. Met deze accu kunnen huishoudens hun eigen opgewekte energie opslaan en gebruiken wanneer zij dit nodig hebben. De bijbehorende Energy Manager houdt daarbij controle over de verbruikshoeveelheid.
SolarWatt heeft een duidelijke missie. “De introductie van de thuisaccu is onderdeel van de missie om alle Nederlandse huishoudens in staat te stellen zelfstandig te voorzien in hun eigen energiebehoefte.”
Domotica vind je overal
Een andere revolutie is momenteel gaande op het gebied van domotica. Nederlandse huishoudens gaan steeds meer over op slimme apparaten waarbij duurzaamheid en gemak de grootste beweegredenen zijn. Met uitzondering van de toepassing in luxe villa’s, was domotica jarenlang toch vooral een technologie die in beeld kwam om mensen langer zelfstandig te laten wonen. Inmiddels wordt huisautomatisering al lang niet meer geassocieerd met ziek en zeer maar vooral met luxe. De markt groeit sterk. Logisch, want welk mens is niet op comfort en woongemak gesteld? Domotica is er inmiddels voor iedereen ongeacht hoeveel geld je te besteden hebt.
Domotica integratie
De installatie is niet altijd moeilijk en een installateur blijft vaak achterwege, maar het integreren van verschillende systemen, zodat ze gaan samenwerken, vergt wel vakkennis. Voor integratie zijn standaarden nodig die onderlinge communicatie mogelijk maken. KNX heeft wat dat betreft een belangrijke troef in handen. De componenten en systemen van wereldwijd meer dan 400 fabrikanten zijn compatibel met KNX en dus met elkaar te koppelen.
Installateur krijgt ondersteuning
En uiteraard krijgt ook de installateur hulp bij het zoeken van de juiste toepassingen. Zo zijn er apps voor onder meer het kiezen van het juiste camerabeveiligingssysteem en de juiste verlichting van Philips Lighting.