Wie alleen gemakkelijke oplossingen zoekt komt shoppend in de bouwmarkt al een heel eind. Het is niet deze doelgroep waar de installateur het van moet hebben. Wie een Nest thermostaat heeft, een geavanceerde draadloze muziekinstallatie, een klik-aan-klik-uit-systeem voor de verlichting kan als hij even zijn best doet, zijn eigen domoticasysteem van allerlei IP-componenten en –functionaliteiten bouwen. Daar hoeft jammer genoeg een installateur niet altijd voor langs te komen. Oké, het woningautomatiseringssysteem werkt dan niet altijd zoals gewenst, zeker niet wanneer het wifi-bereik binnenshuis te wensen overlaat – maar het is altijd nog een hele verbetering ten opzichte van kabels langs de plint en handbediende schakelaars.
Standaardisatie van domotica
Wanneer alle systemen echter moeten integreren, is het een ander verhaal. Voor integratie zijn standaarden nodig die onderlinge communicatie mogelijk maken. KNX heeft wat dat betreft een belangrijke troef in handen. De componenten en systemen van wereldwijd meer dan 400 fabrikanten zijn compatibel met KNX en dus met elkaar te koppelen. Het is een mooi voorbeeld van een echt open standaard. Veel niet-KNX-fabrikanten blijken toch vaak voor de korte termijn te gaan. Aan de andere kant zoeken fabrikanten steeds meer niches op. Ze gaan van halve oplossingen voor alles, naar specialistische producten voor deelmarkten. Daarbij is integratie heel belangrijk. Open staan voor koppeling is dus een kwestie van overleven. Het is voluit meedoen of in de marge opereren.
Gebruiksvriendelijkheid voorop
Deskundigen zijn het erover eens dat de gebruiksvriendelijkheid van domotica-systemen van groot belang is om de markt verder te openen. In het hoge segment is maatwerk en daarmee dus ook gebruiksvriendelijkheid al standaard. Maar standaardoplossingen worden eveneens steeds intuïtiever in het gebruik. De nieuwe generatie domotica-gebruikers is jong en heeft een ander idee bij gebruiksvriendelijkheid. Ze zijn al gewend met slimme apparaten te werken. Voorheen was de domotica-doelgroep nog de 55-plusser, die daar minder bedreven in was.
Maar ook voor de jongere gebruiker kan het nog gebruiksvriendelijker. Hij wil geen vijf appjes hoeven te openen om de verlichting, de zonwering en de muziek te bedienen. Hij wil een totaaloplossing. En vooralsnog is dat de gezamenlijke taak van de system integrator en installateur.
Duurzaamheid steeds belangrijker
Niet onbelangrijk ten slotte is de groeiende hang naar duurzaamheid; een ontwikkeling die de domotica-markt zeer ten goede komt. Energiemeters geven via centrale visualisatie inzicht in het energiegebruik wat leidt tot bewustere inzet daarvan. In combinatie met slimme meters, slimme thermostaten, OpenTherm-koppelingen en decentrale regelingen kan een domotica-systeem flink bijdragen aan het terugbrengen van het energiegebruik. Ook geprogrammeerde regelingen van verlichting en zonwering, wasmachines en zonnepanelen leggen het gebruik aan banden. Met de opschaling naar energiezuinige en energieneutrale woningen, zullen domotica-toepassingen dan ook onontbeerlijk worden.
Alles weten over Domotica & Slim wonen? Kom 16 of 17 november naar Eindhoven naar de Beurs Slim wonen & Domotica.