Loop dit lijstje na en check of jouw gebouw veilig ontruimd kan worden of dat er
eventuele verbeterpunten zijn!
1. Grote groepen
Grote groepen mensen kunnen snel en veilig het gebouw verlaten. De vluchtroutes zijn afgestemd op de hoeveelheid mensen er per ruimte maximaal aanwezig kunnen zijn.
2. Afsluiten van risicovolle processen
Risicovolle processen kunnen veilig worden afgesloten. De kans op incidenten bij het verlaten van de werkplek moet zo minimaal mogelijk zijn voor alle aanwezigen in het gebouw.
3. Kortste route
De vluchtwegaanduiding geeft duidelijk de kortste weg naar buiten aan. Kruisende vluchtwegen, tegengestelde richtingen om te vluchten of onduidelijkheid over de te nemen route moet voorkomen worden. Noodverlichting is hierin onmisbaar.
Lees verder: Advies over vluchtroutes en ontruimingen nodig?
4. Voorzieningen duidelijk zichtbaar
EHBO-posten, brandblusvoorzieningen en brandmeldpunten worden met 5 lux noodverlichting duidelijk aangelicht. Door noodverlichting zijn deze punten in het gebouw gemakkelijk(er) te herkennen en te gebruiken. Daarnaast zijn kleuren en teksten beter te zien.
5. Noodverlichting uitgangen
De buitenzijde van iedere uitgang is voorzien van noodverlichting. De vluchtroute stopt niet bij de nooddeur. Ook buiten moeten mensen zich kunnen oriënteren en zich van het gebouw kunnen verwijderen.
6. Geen blokkades
Als er dozen, kledingrekken of andere obstakels de vluchtroute blokkeren, kunnen mensen gewond raken of zelfs besluiten een andere, onveiligere route te nemen.
7. Begeleiding
Er is voldoende aandacht voor begeleiding van minder zelfredzame personen tijdens een noodsituatie. Afspraken over de begeleiding tijdens een ontruiming en aangepaste vluchtroutes zijn belangrijk voor deze groep.
8. Testen en onderhouden
Veiligheidsinstallaties worden regelmatig getest en correct onderhouden. Het is wettelijk verplicht om de brandmeldcentrale, noodverlichtingsinstallatie en ontruimingssystemen periodiek te inspecteren en onderhouden.
Lees verder: Eendaagse training Specialist Inspectie Noodverlichting
Of: Eendaagse training Specialist Installatie en Onderhoud Noodverlichting
9. Voorlichting
Door voorlichting en instructies weet iedereen hoe hij of zij tijdens een ontruiming moet handelen. Een goed georganiseerde en getrainde BedrijfsHulpVerlening (BHV) is in staat om de veiligheid te organiseren, te waarborgen en over te dragen, zodat personeel ook zelfstandig het gebouw kan verlaten.
10. Ontruimingsoefeningen
Tijdens ontruimingsoefeningen wordt gebruik gemaakt van de nooduitgangen. Deze zijn vaak voorzien van waarschuwingsstickers die het gebruik ontmoedigen, wat tot gevolg heeft dat deze in ontruimingssituaties niet altijd worden gebruikt. Bekendheid met de vluchtroute zorgt voor effectief gebruik van alle aanwezige ontruimingscapaciteit.