`Pas op voor lekkage en brand bij zonnepanelen`

Hub Redactie
Hub Redactie
14 juni 2016
2 min

Controle

Het is van groot belang dat het volledige zonnesysteem regelmatig gecontroleerd wordt, door een onafhankelijke specialist. Gebeurt dat niet? Dan kunnen er nare situaties ontstaan. Van der Heide raadt dan ook aan dat zo`n controle minimaal eens per drie jaar plaatsvindt.

Lekkage

Niet ieder dak is namelijk even geschikt voor zonnepanelen, stelt hij. Als dat het geval is, is de kans op lekkage ook een stuk groter. Zeker bij hevige sneeuwval. Daarnaast is ventilatie van belang; er moet lucht onder de panelen door kunnen stromen. En als zonnepanelen niet optimaal bevestigt zijn, kan dat voor problemen zorgen bij windkracht 9 of 10.

Van der Heide: “Ik zou de panelen en toebehoren na installatie altijd door een onafhankelijke specialist laten checken. Want door de populariteit van zonne-energie zijn er nogal wat installatiebedrijven in de markt gesprongen, die niet goed weten hoe het moet.”

Brand

Daarnaast waarschuwt Van der Heide voor brand. “Het grootste risico op brand wordt gevormd door de omvormer, of wisselrichter. Dat is het apparaat dat de gelijkspanning van de zonnecollectoren omzet in wisselspanning”, zegt hij. “Zo`n omvormer moet geïnstalleerd worden op een plaats met voldoende ventilatie, zonder brandbare opslag en in een brandwerend, gescheiden compartiment. Staat hij binnen, zorg dan voor een goede rookmelder.”

Tip

Als laatste heeft Van der Heide nog een tip voor de installateur: “Informeer de klant goed over nut en noodzaak van goed onderhoud. Op die manier borg je de veiligheid, maar ook de toekomst van je eigen bedrijf.”

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen