De turbines kunnen bij lagere windsnelheden draaien door een slim algoritme en het gebruik van sensoren. Oliver Gemser, woordvoerder van Enesser: “Het algoritme voorziet periodes van zwakke wind, zodat de wieken van de molen alvast in beweging gezet kunnen worden.” De zwakke wind, die normaliter niet in staat zou zijn om de windmolen in beweging te brengen, kan de boel vervolgens wel draaiende houden.
Geen vervanger van traditionele turbines
Ondanks deze inventieve oplossing, lijkt de Hercules geen vervanger te worden van traditionele windmolens. Het vermogen van deze molen is namelijk niet bijzonder hoog: 5 kW. Enessere zet dan ook vooral in op de esthetische waarde van de windmolen. Met sierlijke wieken van cederhout en een roestvrij stalen mast is de 8 tot 10 meter hoge windmolen geen straf om naar te kijken. Het is een soort sculptuur, stelt Enessere.
De windmolen is nog niet verkrijgbaar, maar het Italiaanse bedrijf is druk bezig met het opzetten van een distributienetwerk. Nederland staat daarbij hoog op het verlanglijstje van het Italiaanse bedrijf.