Jim Smyth, CEO van Airsynergy: “Ons doel is om met deze technologie mensen overal ter wereld van duurzame en betaalbare energie te voorzien.” De technologie achter de zogeheten Remote Power Unit (RPU), van het Ierse bedrijf Airsynergy, sleepte al vele awards in de wacht.
De lantaarnpaal wekt genoeg energie op om een ledlamp van 80 watt van stroom te voorzien. Daarnaast beschikt de lantaarnpaal over een batterij, waar opgewekte energie tot vijf dagen opgeslagen kan worden.
Off-grid
Een groot voordeel van de lantaarnpaal is dat hij volledig onafhankelijk is van het net en er dus niet mee verbonden hoeft te zijn. De lantaarnpaal kan daarom een belangrijke bron van energie zijn op afgezonderde en moeilijk bereikbare plekken. Maar ook tijdens noodsituaties en stroomstoringen kan de lantaarnpaal fungeren als een betrouwbare licht- en energiebron.
New York
De installatie van de lantaarnpaal op Grenada is geen wereldwijde primeur. Eerder werden er al verschillende RPU`s in New York geïnstalleerd. In de nabije toekomst worden er nog op zeker 20 andere plaatsen dergelijke lantaarnpalen geplaatst, zowel in de Verenigde Staten als in Zuid-Amerika.