​Primeur in Nederland: energieopwekkende ramen

Hub Redactie
Hub Redactie
05 april 2016
1 min

PHYSEE, opgericht door Willem Kesteloo en Ferdinand Grapperhaus, ontstond na onderzoek aan de TU Delft naar de fundamentele aspecten van materialen en energie. De oprichters ontdekten een materiaal dat lijkt op de substantie die in glow-in-the-dark producten zit. Er werd direct met de ontwikkeling van energie opwekkende ramen gestart.

Het materiaal voegt op een onzichtbare manier elektriciteit-producerende functionaliteit toe aan de beglazing van een gebouw, zonder daarbij af te doen aan het design, meldt PHYSEE in een persbericht. “Stel je voor dat je op kantoor door het raam naar buiten kijkt, wetende dat hetzelfde raam op dat moment jouw elektrische auto in de garage oplaadt”, zegt Grapperhaus.

Coating

Het geheim van de energieopwekkende ramen zit hem in een coating, ontwikkeld door de research group FAME (Fundamental Aspects of Materials and Energy) van de TU Delft. “Waar commercieel glas ongeveer 30% van het licht reflecteert, vangen wij dat op. We zetten dat om naar onzichtbaar licht, transporteren het naar de zijkant, waar zonnecel strips het omzetten in elektriciteit”, zegt Kesteloo, medeoprichter van PHYSEE.

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen