​Gemeente Amsterdam zet fors in op zonne-energie

Hub Redactie
Hub Redactie
08 maart 2016
1 min

Een ambitieuze doelstelling, maar niet uit de lucht gegrepen. De gemeente heeft namelijk berekend dat er ruim 800 hectare aan dakoppervlak beschikbaar is voor zonnepanelen in de hoofdstad. Daarnaast gaat de gemeente zich actief inzetten om eigen daken vrij te maken voor zonnepanelen en gaat verschillende bedrijven en organisaties vragen om hetzelfde te doen.

De gemeente wil via verschillende wegen, beschreven in het plan Uitvoeringsprogramma Schaalsprong Zon, de groei van zonne-energie een boost geven.

Duurzaamheidsfonds

Om de aanschaf van zonnepanelen te stimuleren, is bijvoorbeeld het Duurzaamheidsfonds (van 49,5 miljoen euro) ingesteld. Dit fonds stelt aantrekkelijke leningen beschikbaar voor VvE’s en bedrijven, om de installatie van zonnepanelen te financieren. De rente van de lening bedraagt 2 procent, met een maximum looptijd van 15 jaar.

Innovatie

Een andere speerpunt van het Amsterdamse plan is innovatie in technologie. De gemeente gaat samenwerken met verschillende bedrijven om de technologie van zonnepanelen vooruit te helpen. Zo hoopt de gemeente panelen te ontwikkelen die `onzichtbaar` op daken kunnen liggen, zodat ook de daken van monumenten geschikt worden voor zonnepanelen.

Lees ook: Deelplatform voor zonnepanelen moet cooporaties makkelijker maken.

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen