“Wij richten ons bij Nedap op dynamisch lichtmanagement“, zegt Bernards. “Dit houdt in dat elk armatuur met het internet verbonden is, via sensoren informatie ontvangt en deze informatie terugkoppelt naar het systeem. Elk armatuur laat op deze manier weten hoeveel energie het al bespaart én waar verspilling kan worden tegengegaan met behulp van lichtmanagement.”
Daar waar veel andere lichtmanagement systemen momenteel nog aan bedrading hangen, is het systeem van Nedap volledig draadloos. Het systeem is daardoor, naast nieuwbouw, ook geschikt voor retrofitting. “In de verlichtingsbranche liggen juist daar de grootste kansen, niet in de nieuwbouw. Daar richten wij ons dan ook op”, zegt Bernards. Momenteel worden met behulp van het systeem van Nedap al duizenden lichtpunten in Nederland aangestuurd.
Besparing
Een dynamisch lichtmanagement systeem kan voor enorme energiebesparing zorgen. Bernards: “Stel, je vervangt oude verlichting met ledverlichting. Dat zorgt al snel voor 50 procent aan energiebesparing. Led is daarom een goede eerste stap, maar je laat veel geld liggen als je geen vervolgstap maakt. Met controls kun je namelijk nog meer besparen: wel 50 tot 70 procent.”
Als voorbeeld neemt Bernards de grote hallen van, bijvoorbeeld, een fabriek: “Daar branden armaturen normaliter dag en nacht. Met andere woorden: er wordt nog steeds energie verspild. Ook met nieuwe ledverlichting. Maar met een dynamisch lichtsysteem kun je licht dimmen, bijvoorbeeld wanneer er daglicht binnenvalt of wanneer mensen pauzeren. Of je kan het helemaal uitzetten op plekken waar niemand komt. Het lichtsysteem brengt deze mogelijkheden tot energiebesparing in kaart.”
Daarnaast is de eindgebruiker in staat om overal gegevens in te zien. “Stel, je bent in New York, maar je lichtsysteem hangt in Milaan. Dan kan je de prestaties gewoon inzien”, aldus Bernards.
Nieuwe businessmodellen
Voor de installateur betekent de opkomst van dynamisch lichtmanagement dat er nieuwe businessmodellen ontstaan. “Bij de installatie van traditionele verlichting hang je de armaturen op en schud je elkaar de hand. Lichtmanagement maakt het mogelijk om als installateur gedurende de gehele levensduur van het lichtsysteem betrokken te zijn”, zegt Bernards. “Naast installateur wordt je dus dienstverlener, die het lichtsysteem in topconditie houdt.”
Hierdoor blijf je als installateur ook makkelijker vindbaar voor de klant. Bernards: “Stel dat de klant in kwestie beslist om zijn lichtmanagement uit te breiden… Naar wie gaat hij dan? De kans is enorm groot dat hij de installateur inschakelt met wie hij toch al contact heeft.”
Toekomst
Nedap is druk bezig met het verbeteren van hun product. Zo zijn er momenteel verschillende software-omgevingen in de maak, toegespitst op de verschillende gebruikers die met het lichtsysteem in aanraking komen. “Een installateur heeft andere opties en mogelijkheden nodig dan de floormanager van een bepaald gebouw of een energiemanager die verantwoordelijk is voor meerdere locaties. Wij ontwikkelen voor elke gebruiker een speciale interface, om zo het gebruik van het lichtmanagement-systeem te optimaliseren.”
Lichtmanagement is bepalend in hoe de verlichtingswereld er in de toekomst uit gaat zien, weet Bernards. Lighting as a service is daar een goed voorbeeld van. Dit houdt in dat je maandelijks betaalt voor het aantal lumen dat je gebruikt, maar de armaturen niet bezit. “Daar gaat de wereld van verlichting naartoe”, aldus Bernards. “Maar daar heb je wel een lichtmanagementsysteem voor nodig.”