​Twentse studente ontwikkelt tent met zonnepanelen

Hub Redactie
Hub Redactie
22 januari 2016
1 min

De opblaasbare vluchtelingentent van zes bij vier meter heeft acht zonnepanelen, met een totale oppervlakte van 7 vierkante meter, op het dak. De tent is in zo`n tien minuten volledig op te blazen,  op te delen in compartimenten en kan plaats bieden aan zestien personen.

Kwaliteit van leven

“Ik ben ervan overtuigd dat nieuwe technologieën en de toepassing daarvan een grote bijdrage kunnen leveren aan onze kwaliteit van leven. Dat geldt ook bij een vluchtelingencrisis of natuurramp”, zei Findeisen tegen haar universiteit. “Ik speelde al langer met het idee van een tent met zonnepanelen. Toen ik aan dit project begon, was de vluchtelingencrisis niet zo hevig als nu, maar ik denk dat ik nu een belangrijke toepassing heb gevonden.”

Oprolbaar

Findeisen liep tegen verschillende uitdagingen aan bij de ontwikkeling van de tent. De tent moest oprolbaar zijn, terwijl het herhaaldelijk buigen van zonnepanelen kan leiden tot breuken. Het verstevigingssysteem moest daarom lichtgewicht en oprolbaar zijn, maar voldoende steun bieden aan de zonnepanelen. Findeisen tegenover wetenschappelijke website Scientias: “Het resultaat is een mat van gewoven rietjes, die aan de onderkant van de panelen wordt vastgemaakt. Hierdoor wordt eventuele druk op de panelen gelijkmatig verdeeld en is `kritische buiging` uitgesloten. Tegelijk zijn de rietjes wel oprolbaar en kan het paneel meebewegen.”

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen