​Plastic `gras` op daken wekt windenergie op

Hub Redactie
Hub Redactie
18 januari 2016
1 min

De technologie, genaamd turboelectric generator (TENG), werkt als volgt: elke halm is aan de ene kant bekleedt met nanodraden en aan de andere kant met indium tin oxide. Wanneer de wind langs de halmen waait, komen ze in contact met elkaar, waardoor elektroden van de ene naar de andere halm passeren. Een elektrische spanning is het gevolg.

Het team van wetenschappers zegt dat hun uitvinding goed toegepast kan worden in gebieden waar de wind vaak van richting veranderd, of waar windmolens niet geplaatst kunnen worden.

Combinatie met zonnepanelen?

De wetenschappers hebben hun technologie inmiddels getest en de resultaten zijn volgens hen veelbelovend. Zo kan het systeem al werken bij een windsnelheid van 21 kilometer per uur. Daarnaast verwachten de onderzoekers dat een dak van 300 vierkante meter ongeveer 7.11 kilowatt aan energie kan opwekken.

Voordat we deze technologie in de praktijk zien, moet er helaas nog wel het een en ander gebeuren. Ten eerste moet er een efficiënte manier gevonden worden om de opgewekte energie op te slaan. Daarnaast moet het team van wetenschappers op zoek naar een vervanger van indium tin oxide. Dit materiaal is namelijk duur en giftig.

Mocht dit lukken, dan is de turboelectric generator wellicht een welkome aanvulling op huidige vormen van energieopwekking op het dak. Het zou bijvoorbeeld in combinatie met zonnepanelen geïnstalleerd kunnen worden voor een hogere energieopbrengst.

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen