​Bill Gates verwacht veel van zonneverf

Hub Redactie
Hub Redactie
04 december 2015
2 min

De Breakthrough Energy Coalition bestaat uit 28 miljardairs, waaronder Mark Zuckerberg (Facebook), Jack Ma (Alibaba) en Jeff Bezos (Amazon). In een persbericht op zijn officiële blog benadrukte Gates het belang van onderzoek naar manieren om duurzame energie schoner en effectiever te maken. Met de coalitie hoopt hij dit onderzoek te faciliteren.

Er is verder nog weinig bekend over de coalitie, maar afgaande op de uitspraken van Gates kan gesteld worden dat onderzoek naar zonneverf één van de pijlers van de coalitie zal zijn.

Wat is zonneverf?

Stel je voor: je bedekt het dak van je huis of auto met een speciale verf en vanaf dat moment wekt het dak in kwestie energie op. Nanotechnologie vormt de basis van de verf. De technologie zou voor een revolutie op het gebied van zonne-energie kunnen zorgen, omdat elk oppervlakte in principe omgetoverd kan worden tot een bron van energie. Daarnaast zouden de kosten van zonnecellen er drastisch door kunnen dalen.

Wetenschappers verwachten niet dat zonneverf een bijzonder hoog rendement gaat hebben. Experimentele prototypes komen vooralsnog niet verder dan een efficiëntie van ongeveer zes procent. De lage kosten van zonneverf en het feit dat het overal toepasbaar is, maken het echter toch interessant.

Stip op de horizon

Eén nadeel: het moment dat zonneverf daadwerkelijk op de markt komt, is nog heel ver weg. Er moet namelijk nog veel onderzoek naar gedaan worden. Met de Breakthrough Energy Coalition hoopt Gates het onderzoek naar mogelijk baanbrekende initiatieven als zonneverf te versnellen.

Update 08-11: 

Ook minister Kamp gelooft in zonneverf, of in ieder geval in nieuwe initiatieven op het gebied van duurzame energie. Hij liet deze week weten een fonds van 100 miljoen euro beschikbaar te stellen voor onderzoek naar nieuwe materialen.

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen