SolaRoad wekt 9800 kWh op in eerste jaar

Hub Redactie
Hub Redactie
16 november 2015
1 min

SolaRoad is een fietspad van 70 meter, waarmee energie opgewekt wordt. In één rijrichting zijn zonnecellen aangebracht onder een geharde glazen toplaag van ongeveer 1 cm dikte, met een stroeve, transparante coating. De zonnestroom uit de weg wordt geleverd aan het elektriciteitsnet en kan toegepast worden voor bijvoorbeeld wegverlichting, verkeersinstallaties, huishoudens en (op termijn) elektrische auto`s die er overheen rijden. Er is wereldwijd veel belangstelling voor het innovatieve wegdek. RTLZ Toekomstmakers plaatste SolaRoad bovendien in de Top 100 van meest innovatieve projecten van Nederland.

“In 2020 wil Nederland 14% duurzame energie opwekken. Proeftuinen als SolaRoad zijn essentieel om deze ambitie te helpen realiseren. Komend jaar blijven wij SolaRoad ontwikkelen in de hoop dat het uiteindelijk een levensvatbaar product wordt voor een toepassing op meer type wegen”, aldus Elisabeth Post, gedeputeerde Verkeer en Vervoer voor Noord-Holland. 

Testfase

SolaRoad bevvindt zich momenteel nog in de testfase die in totaal drie jaar duurt. Tijdens deze testfase worden diverse metingen en tests uitgevoerd. Naast positieve resultaten qua energieopbrengst bleek in het eerste jaar ook dat de elementen zich goed gedragen. Ook gebruikers waren tevreden: in het eerste jaar reden er 300.000 fietsers en brommers over het pad, waarbij zich geen problemen hebben voorgedaan.

En nu?

 Het eerste testjaar biedt genoeg opties voor de doorontwikkeling van SolaRoad. Volgend jaar wordt er dan ook een volgende 20 meter aangelegd waarin de SolaRoad geoptimaliseerd wordt. Met dit wegdek wordt vervolgens verder getest.

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen