​Circulaire verlichting: niet de lampen, wel het licht!

Hub Redactie
Hub Redactie
20 november 2015
2 min

Maatschappelijk verantwoord

MVO staat voor een integrale kijk op duurzame bedrijfsvoering. Binnen deze visie nemen bedrijven beslissingen waarin de diverse economische en maatschappelijke effecten zijn meegewogen. Onder de noemer MVO vallen activiteiten die draaien om het duurzamer maken van de huidige processen. Ook initiatieven die gericht zijn op nieuwe markten, waar milieu, maatschappij en mens profijt bij hebben, noemen we maatschappelijk verantwoord.

Maximale benutting in een circulaire economie

Een `circulaire economie` is een economisch systeem dat zorgt voor een optimale herbruikbaarheid van grondstoffen en producten en een minimale waardevernietiging. In onze huidige economie gebruiken we grondstoffen om producten te maken die we, na gebruik, vernietigen (de zogeheten `lineaire economie`). De drijfveer voor het streven naar een circulaire economie is het feit dat het huidige lineaire systeem op termijn onhoudbaar is: grondstoffen raken uitgeput (en worden dus duurder), schommelingen in prijzen zorgen voor grote risico`s voor industrie en handel, veel ecologische schade, enzovoorts. Steeds meer omstandigheden tonen aan dat we toe moeten naar een ander economisch systeem.

Geen lamp, maar licht

De circulaire economie draait om maximale herbruikbaarheid. Dit concept is in alle sectoren van de economie toe te passen, maar zeker ook in de elektrotechniek. Vanuit het circulaire principe ontstond daarom ook het idee van circulaire verlichting.

In een eerder artikel schreven we al dat Schiphol heeft besloten niet meer te investeren in armaturen, maar in licht. Dit was, zo bleek uit de reacties, niet het eerste initiatief in circulaire verlichting; eerder was er al de mogelijkheid om verlichting te `leasen` in plaats van lampen te kopen. Ook Thomas Rau, CEO van Architectenbureau RAU, stak zijn licht op dit vlak al eerder op. Hij klopte bij Philips aan met de vraag of het bedrijf hem `voor 1860 uur 500 lux licht` kon leveren. Hoe Philips de circulaire verlichting leverde, maakte hem niets uit, als het maar geregeld werd.

Omdenken

Een circulaire economie vergt een nieuwe manier van denken. Zo bleef Philips in het bovengenoemde voorbeeld eigenaar van de producten en draaide het op voor de installatiekosten én de energierekening. Als het contract is verlopen, verzorgt het bedrijf voor een optimaal hergebruik van de producten. Dat de genoemde kosten voor rekening van de leverancier komen, houdt een extra stimulans in om te werken aan energiezuinige en duurzame oplossingen, enkel en alleen omdat de leverancier hier financieel gezien zelf van profiteert!

Voor de elektrotechniek biedt circulaire verlichting nieuwe kansen. Uitgaande van dit concept kan de elektrobranche klanten de mogelijkheid bieden licht af te nemen in plaats van lampen. Dit garandeert de klant het gebruik van de modernste techniek en duurzame oplossingen, zonder de zorg voor onderhoud en beheer. Circulaire verlichting biedt economische, ecologische en sociale voordelen – en dat is precies waar maatschappelijk verantwoord ondernemen om draait! 

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen