Vanzelfsprekend neemt elektrotechniek in zorginstellingen een belangrijke plaats in. Maar ook buiten de instellingen is de toepassing ervan steeds wenselijker. Nu in onze maatschappij de bevolking steeds ouder wordt, neemt de zorgvraag toe, terwijl steeds minder mensen hiervoor beschikbaar zijn. Naar schatting is er in 2030 een tekort zijn van 300.000 tot zelfs 800.000 zorgverleners in Nederland. Wanneer ouderen langer zelfstandig thuis kunnen wonen, neemt de druk op de zorg af en stijgt vaak ook de kwaliteit van leven. Elektrotechnische innovaties in de zorg en in de woning maken dit mogelijk.
Senioren kunnen en willen (en in sommige gevallen moeten) tegenwoordig langer zelfstandig blijven wonen. Anders dan voorheen zijn mensen tegenwoordig aanzienlijk ouder voordat ze de stap maken naar een verzorgings- of verpleeghuis. Hoewel ze zelfstandig blijven wonen, is de kans aanwezig dat ze intensieve zorg nodig hebben. Zolang mogelijk in de eigen woning blijven wonen, vereist daarom vaak de nodige aanpassingen aan het huis. Alleen in een aangepaste woning kunnen de bewoners de noodzakelijke zorg ontvangen. Door de juiste elektrotechnische oplossingen te combineren met de hulp die voorhanden is van thuiszorginstellingen en eventueel mantelzorgers, is langer zelfstandig wonen vaker een haalbare kaart.
Veiligheid geeft vertrouwen
Voor ouderen die zelfstandig willen blijven wonen, zijn veiligheid en comfort in de woonomgeving essentieel. Als de woning op deze punten geoptimaliseerd is, geeft dat vertrouwen en zelfstandigheid. Bij maatregelen op dit vlak kunt u denken aan domotica (huisautomatisering), zorg op afstand, personenalarmering en beeldcommunicatie.
Domotica is toe te passen in de vorm van leefstijlmonitoring, maar ook op veel andere manieren. Voorbeelden hiervan zijn bewegingssensoren en digitale medicijndispensers, die zorgen voor de juiste dagelijkse medicatiedosering. Met een systeem voor personenalarmering kunnen hulpbehoevende senioren dag en nacht contact maken met een meldpost. Dit kan door middel van een knop in de woning, maar ook via een zendertje dat men op het lichaam draagt. Als het gaat om beeldcommunicatie, kan een deurvideosysteem het gevoel van veiligheid vergroten. Verder kan `beeldbellen` bijdragen aan het contact tussen ouderen en de buitenwereld: met zorgverleners en familie, maar wellicht ook met een kerkdienst of de recreatiezaal in de wijk.
Sociale functie
Elektrotechnische hulpmiddelen kunnen bijdragen aan het verlenen én het ontvangen van zorg en brengen langer zelfstandig wonen daarmee binnen bereik. De toepassing van elektrotechniek zorgt voor een aanzienlijke vergroting van de zorgmogelijkheden en draagt dus rechtstreeks bij aan de zorg. Daarnaast kan toepassing van de huidige mogelijkheden ook een sociale functie hebben. Door moderne (communicatie)middelen in te zetten, hebben ouderen langer het gevoel dat ze nog deel uitmaken van de wereld om hen heen en komen ze minder snel in een sociaal isolement terecht.