​`Afschaffen salderen zeer nadelig voor energiezuinige woningen`

Hub Redactie
Hub Redactie
30 oktober 2015
1 min

De salderingsregeling houdt in dat elektriciteit dat terug geleverd wordt aan het net dezelfde waarde heeft als elektriciteit die van het net gehaald wordt. Wanneer de salderingsregeling wordt afgeschaft is terug geleverde elektriciteit slechts nog de marktprijs waard.

Nul-op-de-meter

Nul-op-de-meter woningen zijn momenteel enorm populair en schieten als paddenstoelen uit de grond. Het zijn juist deze woningen die flink onder de afschaffing van de salderingsregeling zullen lijden. Merosch berekende dat het de terugverdientijd van een pv-installatie verdubbeld wanneer de salderingsregeling wordt afgeschaft.

Oplossingen

Merosch oppert ook oplossingen in het rapport, om de schade van de eventuele afschaffing van de regeling in ieder geval te verzachten. Zo kunnen de ontwikkeling van batterijopslag en vraag gestuurde productie van warm water (via boilers) hier een positieve invloed op hebben.

`Er moet goed over de salderingsregeling worden nagedacht`, besluit Merosch in het rapport. `Zodat concepten die zuinig omgaan met energie, en daarnaast hun eigen duurzame energieproductie verzorgen, niet ontmoedigd worden.`

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen