​Spaanse regering dwarsboomt opmars zonne-energie met `zonnetaks`

Hub Redactie
Hub Redactie
28 oktober 2015
1 min

Particulieren moeten per opgewekte kilowatt ongeveer 9 euro gaan betalen. Voor kleine bedrijven kan deze prijs zelfs oplopen tot 36 euro. Vrijstelling is er voor mensen die minder dan 10 kilowatt produceren. De nieuwe regelgeving moet begin volgend jaar in werking treden.

Het is voor Spanjaarden sowieso niet gemakkelijk om zonnepanelen te laten installeren. Er komt namelijk veel bureaucratische rompslomp aan te pas. Van een technisch rapport van het ontwerp tot het installeren van een slimme meter waar de stroomleverancier toegang toe moet hebben.

Oneens

De Spaanse bevolking is absoluut niet te spreken over de nieuwe regelgeving. Een petitie tegen de zonnetaks is inmiddels door 188.000 burgers ondertekend.

De Spaanse overheid claimt echter dat de nieuwe wet nodig is, omdat het land al zoveel zonne-energie produceert dat het aanbod veel hoger ligt dan de vraag. De overheid voegt hieraan toe dat de heffing een bijdrage moet vormen voor het onderhoud van openbare elektriciteitsnet. Hier maken eigenaren van zonnepanelen ook gebruik van, aldus de overheid, wanneer ze een overschot aan opgewekte energie hebben.


Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen