​Is zeewier de energiebron van de toekomst?

Hub Redactie
Hub Redactie
27 oktober 2015
2 min

Het Europese project At Sea testte de afgelopen drie jaar nieuwe technieken omtrent de teelt en oogst van zeewier. Hier kwamen technieken naar voren die het telen en oogsten van zeewier zeer rendabel en efficiënt maken. Zeewier is een zeer geschikte grondstof voor biobrandstof, omdat er geen kunstmest, landbouwgrond of grondwater voor nodig is.

ECN verwacht dat de productie van zeewier op de Noordzee over tien tot twintig jaar net zoveel duurzame energie kan opleveren als windmolens. ECN-onderzoeker Jaap van Hal tegenover de Volkskrant: “Als een tiende van de Nederlandse Noordzee voor zeewierteelt wordt benut, kan daarmee 350 petajoule (PJ) aan energie worden geoogst. Dat is evenveel als in het Energieakkoord is afgesproken voor de bijdrage van windmolens op zowel zee als land in 2020.”

Grote stappen

Niet iedereen deelt het enthousiasme van het ECN. André Faaij, energie-onderzoeker aan de Rijksuniversiteit Groningen, erkent tegenover de Volkskrant de potentie van zeewier als bron van energie, maar weet tevens dat er nog veel en grote stappen gemaakt moeten worden: “Die techniek is nog lang geen realiteit. Het vereist hoge productiviteit onder ideale omstandigheden binnen de totale productieketen, met vergaande kostenreductie. Die zijn nog geen werkelijkheid en vergen nog veel onderzoek en ontwikkeling.”

Faaij noemt de aanwezigheid van voedingsstoffen in het water één van de hordes die nog genomen moet worden: “Die neemt bij grootschalige productie snel af en moet worden aangevuld. Dat kan lekkages van meststoffen veroorzaken. Ook het onder controle houden van ziekten is bij grootschalige productie een aandachtspunt, net zoals bij de grootschalige teelt van kweekzalm.”

Zeewierfarm

Het ECN presenteerde gisteren een nieuwe zeewierfarm, waar gebruik werd gemaakt van speciale matten waaraan het zeewier zich gemakkelijk kan hechten. Op die manier ontstaan er groten oppervlakken voor teelt.

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen