​Ridgeblade: windgenerator in de nok van het dak

Hub Redactie
Hub Redactie
26 oktober 2015
2 min

Hoe werkt het? De Ridgeblade maakt gebruik van het lifteffect dat plaatsvindt wanneer wind zich langs een hellend dak naar de nok verplaatst. Hoe steiler de helling, hoe sterker de wind wanneer het de nok bereikt. De windsnelheid bij de nok is soms tot drie keer zo hoog als de `normale` windsnelheid op dat moment.

In principe zijn deze windgeneratoren niets nieuws. In Engeland zijn ze al jaren in gebruik, zij het als prototype. Libra Energy heeft echter de verkooprechten voor Nederland en werkt hard om de Ridgeblade in de nabije toekomst seriematig te produceren en op de markt te brengen.

Twee modellen

De RidgeBlade is er in twee modellen: de RB2 is de grootste en geschikt voor een industriële omgeving. De jaaropbrengst van dit type ligt tussen de 5200 en 12600 kWh. De RB1 is het jongere broertje en geschikt voor woonhuizen. Deze generator is, afhankelijk van wind en opstelling, goed voor een opbrengst van om en nabij de 4300 kWh per jaar.

Het geluidsniveau loopt op tot maximaal 65 dB op 1 m bij volvermogen. De nok van een woning bevindt zich vaak op ongeveer 8 meter hoogte, dus van geluidsoverlast is op maaiveldhoogte geen sprake; bij volvermogen wordt op die hoogte minder dan 10 dB gemeten.

Opbrengst

Een zonnepaneel kent pieken in de opbrengst (wanneer de zon schijnt). De Ridgeblade kent dat niet, maar heeft als voordeel dat hij ook bij een lage windkracht en `s nachts energie opwekt. Daarnaast zijn zonnepanelen in de winter een stuk minder efficiënt, terwijl de opbrengst van de Ridgeblade het hele jaar door constant blijft. Op die manier zijn hoge opbrengsten mogelijk.

“De windgeneratoren kunnen pv-systemen mooi aanvullen. Om die reden zetten wij in op een systeem waarin wind- en zonne-energie geïntegreerd zijn”, aldus Van den Bosch. “Door de combinatie heb je het hele jaar een veel gelijkmatigere opwekking. Als je er vervolgens ook nog eens een stukje home automation aan toevoegt, kan je de elektriciteitsvraag beter afstemmen op het aanbod zonder dat er meteen geïnvesteerd hoeft te worden in kostbare batterijen voor opslag.”

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen