3D-printen is absoluut één van de trends van de huidige tijd. De mogelijkheden van deze relatief nieuwe technologie lijken eindeloos. We kunnen complete huizen en zelfs menselijke schedels printen. Thuis maak je eenvoudig een nieuw hoesje voor je telefoon of een onderdeeltje voor je fiets, in ziekenhuizen oefenen chirurgen op 3D-geprinte aorta`s. Printen kan met polymeren, maar inmiddels ook met allerlei andere materialen zoals steen, hout, goud, keramiek en chocola. Maar hoe werkt de ontwikkeling van het 3D-printen nu eigenlijk door in de elektrotechnische branche?
Print je eigen elektronica
Tegenwoordig kan een 3D-printer zo ongeveer alles wat je kunt bedenken printen, behalve elektronische componenten. Onderzoekers slaagden er echter recentelijk in transistoren, resistoren, spoelen en draadloze sensoren te vervaardigen met een 3D-printer. Dit betekent echter niet onmiddellijk dat consumenten thuis complete smartphones of laptops kunnen printen, hiervoor staat deze techniek nog teveel in de kinderschoenen.
Prijzig printje
Zoals het er nu naar uitziet is eind 2015 echter al wel een printer verkrijgbaar waarmee het 3D-printen van elektronica mogelijk is. Het gaat hier om een printer van het bedrijf Voxel8, dat door MIT Tech Review is bestempeld als één van de vijftig slimste bedrijven van 2015. Het bedrijf ontving in 2015 voor dit ontwerp bovendien een Edison Gold Award. Het 3D-printen van elektronica komt met deze printer onder handbereik, aangezien hij naast de behuizing óók elektrische circuits kan maken; dit laatste vindt plaats met een bijzondere geleidende ‘inkt’. Hoewel de printer dus de circuits print, moet de gebruiker wel met de hand de noodzakelijke chips toevoegen. Voorlopig gaat het nog wel om een prijzige aankoop; de printer kost ongeveer 7.500 euro.
Aanpassen en bijleren
3D-printen is volop in ontwikkeling. Maar hoe ziet de rol van de elektromonteur van de toekomst eruit als we wonen in volledig `geprinte` wijken en ons werk doen in `geprinte` kantoren? De snelle technologische ontwikkelingen in onze huidige samenleving vragen om flexibel denkende en werkende vakmensen. Mensen die zich snel aanpassen en gemakkelijk nieuwe vaardigheden aanleren. Zoals Daan Maatman, programmaleider technologie bij Hiteq (techniekexpertisecentrum voor technisch vakmanschap in de toekomst) zegt: “Je moet er vanuit gaan dat je met je diploma van het ROC, het HBO of de universiteit een paar jaar vooruit kan, maar daarna moet je je opnieuw laten bijscholen. […] Het is dus echt noodzaak om als techneut constant op de hoogte te blijven van alles wat er binnen je vakgebied gebeurt.”
Niemand kan precies overzien wat de effecten van de ontwikkelingen in 3D-printen zullen zijn op de elektrotechnische branche. Dát er effecten zullen zijn, is duidelijk. Voor een ieder die werkzaam is in de elektrobranche is het zaak om de nieuwe ontwikkelingen op de voet te volgen om in te kunnen spelen op nieuwe mogelijkheden. Elektrotechniek365 houdt u op de hoogte.