​4 trends in zonne-energie

Hub Redactie
Hub Redactie
14 oktober 2015
3 min

Energie opwekken is één ding, maar het opslaan en bewaren is wat anders. Er wordt met smart gewacht op goede en betaalbare systemen die dit realiseren. Zogenaamde thuisaccu`s zullen het opwekken van stroom voor particulieren interessanter maken en kunnen een nieuwe `groene golf` teweegbrengen. De accusystemen fungeren als opslag en back-up, wanneer de natuurlijke energiebron niet levert.

Tesla en BMW weten alles van accu`s in de elektrische autotechnologie en vertaalden deze kennis naar de meterkast van gewone woonhuizen. Tesla brengt in de nabije toekomst de Powerwall op de markt, een batterij die energie opgewekt door zonnepanelen opslaat. De thuisversie heeft een capaciteit van 7 kWh, een zwaarder type 10 kWh. De MyReserve van SolarWatt en BMW is waarschijnlijk als eerste beschikbaar voor de consument. De prijs van een huisaccu zal rond de € 3000,- liggen.

BIPV

Kijk om je heen en je ziet dat bijna alleen daken worden gebruikt voor het opwekken van energie. Maar de bebouwde omgeving biedt veel meer mogelijkheden voor de toepassing van pv-systemen. Er zijn verschillende pv-glasproducten en nieuwe flexibele pv-materialen die het mogelijk maken om pv toe te passen op of in: platte daken, schuine daken (met `indak` en `opdak` systemen), glastoepassingen zoals atria, gevels, of op geluidswallen.

Een veelgebruikte term is BIPV: building-integrated photovoltaics, oftewel zonnesystemen die deel uitmaken van een gebouw. Een mooi voorbeeld is het concept ZigZagSolar, ontwikkeld door Heijmans en Wallvision. Het is een `zigzaggend` systeem dat op de gevel van een gebouw met iedere denkbare esthetische gevelafwerking kan worden aangebracht. Op de bovenkant van het systeem liggen de pv-cellen en aan de zijkant de gevelafwerking.

Elektrisch rijden en meer

Elektrische auto`s die rijden op zonne-energie: daar gaat het naar toe. Maar ook rijden over een elektrische weg die door zonne-energie is opgeladen, komt dichterbij. In Krommenie is een proefweg gemaakt: de SolaRoad. Het zonlicht dat op het wegdek valt, wordt opgevangen door zonnecellen en omgezet in elektriciteit. De opgewekte elektriciteit wordt gebruikt voor wegverlichting, verkeersinstallaties, elektrische auto`s (die er overheen rijden) en huishoudens.

In de Verenigde Staten wordt gewerkt aan de ontwikkeling van een volledige solar roadway. Een start-up ontwikkelt voor dat doel losse panelen met zonnecellen, LED’s, verwarming en sensoren, die straks samen een slimme weg gaan vormen.

Dunne film

Zonnepanelen ‘op een rol’ bieden weer hele andere mogelijkheden dan de stugge panelen die we allemaal kennen. De ontwikkeling van `Thin Film Solar` gaat snel. Deze dunne film zonnepanelen zijn gemakkelijk aan te brengen op gebogen oppervlaktes. Verder zijn ze licht, gemakkelijk mee te nemen, voordelig, en ze geven een groter rendement.

Thin film Solar wordt ook steeds meer toegepast in mobiele oplaadsystemen. Een mooi voorbeeld komt van een Chinees bergbeklimmers-team dat een expeditie naar Antarctica ondernam. Op foto`s (niet het beeld bij dit artikel) is te zien dat ze aan de buitenkant van hun koepeltenten meerdere zonnepaneel-matjes bevestigden waarna ze allerlei apparaten konden gebruiken en opladen.

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen