​INTERVIEW: Futuristisch Windwheel in 2022 realiteit?

Hub Redactie
Hub Redactie
25 september 2015
4 min

Het Dutch Windwheel wordt een complex dat in staat moet zijn om 1000 woningen, op duurzame wijze, van stroom te voorzien. Daarnaast wordt het Windwheel uitgerust met verschillende faciliteiten, zoals een hotel, een skybar en een reuzenrad in de geest van de Londen-Eye.

Een Windwheel in Rotterdam… Hoe komt zo`n ingewikkeld, bijna futuristisch idee tot stand?

“Simpel antwoord: in een café in Rotterdam. Commercieel ontwikkelaar Johan Mellegers, architect Duzan Doepel en ik vroegen ons af hoe het komt dat de 650.000 toeristen die Rotterdam jaarlijks, alleen al per rivercruise, bezoeken eigenlijk meteen in een bus stappen richting Volendam of Amsterdam. Met andere woorden: Wat moeten we doen om die toeristen in de stad te houden?

We kwamen tot de conclusie dat Rotterdam haar eigen London Eye nodig heeft. Vandaaruit zijn we verder gaan denken en kwamen we op het idee om niet alleen een toeristische trekpleister te ontwikkelen, maar ook een icoon op het gebied van duurzaamheid. Daar kwam het Dutch Windwheel uit voort.”

Was het moeilijk om een ambitieus plan als dit aan de man te brengen bij de gemeente Rotterdam?

“In eerste instantie wel. Ze vonden het plan meteen interessant, maar tegelijkertijd een wel erg grote ontwikkeling. Ze krijgen vaak plannen voorgeschoteld die later luchtkastelen blijken te zijn. Het afgelopen half jaar zijn ze echter steeds enthousiaster geworden.

De gemeente ziet namelijk wat het idee in het buitenland doet. Het is echt de hele wereld overgaan. Het Dutch Windwheel heeft in verschillende kranten gestaan, van The Guardian tot Forbes, het is op het journaal geweest in China en is eerste geworden in een Spaanse poll over het duurzaamste initiatief ter wereld. Dit heeft er vervolgens voor gezorgd dat allerlei grote bedrijven interesse toonden. We praten momenteel echt met wereldmerken.

Hierdoor ziet de gemeente dat het niet zomaar een idee is. We werken erg prettig met ze samen.”

De Dutch Windwheel kan op verschillende manieren energie opwekken. Kun je daar wat meer over vertellen?

“Het Windheel wordt uitgerust met 20.000 m2 aan glazen panelen die zonne-energie omzetten in elektriciteit. Ook via biogas en algen wordt het mogelijk om energie op te wekken.

De vorm van energieopwekking die het meest in het oog springt, is echter de binnenste ring van het Windwheel. Deze ring kan energie opwekken zonder draaiende delen. Dat is uniek. Deze techniek is ontwikkeld door TU Delft, maar vooralsnog alleen op laboratoriumschaal.”

Lees hier meer over deze vernieuwende vorm van windenergie.

“Toen wij de professor in kwestie vroegen of de technologie ook op een diameter van 108 meter kan worden toegepast, viel hij bijna van zijn stoel. Maar vervolgens werd hij erg enthousiast om die uitdaging aan te gaan. Idealiter willen we dat het Windwheel er over zeven jaar staat, dus we hebben nog zeven jaar de tijd om de technologie verder te ontwikkelen en ervoor te zorgen dat het kan concurreren met traditionele windturbines. De eerste gesprekken met deskundigen wijzen uit dat dit mogelijk is.”

Het Dutch Windwheel wordt dus de eerste plek waar deze technologie op grote schaal wordt toegepast?

“Dat is wel de ambitie. We willen het Windwheel tot een podium maken voor verschillende innovaties, om ze daarmee verder te brengen. Als je de technologie op zo`n grote schaal kan neerzetten, springt het meteen in het oog en kan het wereldwijd geadopteerd worden.”

Het is dus de bedoeling dat het Dutch Windwheel ook een exportproduct wordt?

“Ik weet niet of het Windwheel in zijn geheel een exportproduct wordt. Ik weet wel dat er al veel interesse is vanuit verschillende steden om een dergelijk gebouw te realiseren. Maar wat voor ons de ambitie is, is een framework neerzetten waarin verschillende innovaties toegepast worden. Die innovaties willen we wél verder brengen.

Het zou geweldig zijn als bepaalde technologieën, door het Windwheel, de wereld overgaan. Zo introduceren we bijvoorbeeld een nieuwe vorm van circulaire liften. Een ander voorbeeld is de smart wall in de liften, in staat om informatie te projecteren over de plekken waar je naar kijkt. Stel je kijkt vanuit het Windwheel naar Kinderdijk, dan projecteert de smart wall informatie over Kinderwijk op het raam.”

Is het helemaal zeker dat het Dutch Windwheel er komt?

“Dat is nog wel van meerdere factoren afhankelijk, waarbij financiën de belangrijkste is. Maar het ziet er op dit moment erg positief uit. We zijn verschillende grote partijen aan ons aan het binden, die erg veel vertrouwen hebben in het initiatief.”

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen