Marcel den Haan heeft net zijn auto aan een laadpaal gezet, voordat hij zijn licht laat schijnen over de stand van zaken en de toekomstverwachtingen van de elektrotechnische branche. “Elektrisch rijden is een mooi voorbeeld van een ontwikkeling in de markt”, zegt hij. “Duurzaamheid is typisch zo`n vlak waarop elektrotechniek een grote invloed heeft. Het bepaalt wat er mogelijk is en komt vervolgens met oplossingen die aansluiten bij de wensen en eisen vanuit de markt. Er is veel gaande, want elektrotechniek is een heel breed vakgebied. Het zit in gebouwen, industrie, infrastructuur, energie, ICT.”
Toekomstbestendig energiesysteem
“Ik was onlangs bij de presentatie van een rapport van TNO met de titel: `Naar een toekomstbestendig energiesysteem in Nederland`. De behoefte aan energie en stroom groeit nog steeds, zowel in eigen land als in andere landen. De levering van gas houdt een keer op, dus we moeten dat ombuigen naar elektrische oplossingen.
Ook iets van recente datum: het bericht dat gemeenten stukken grond willen gaan gebruiken om zonneparken op aan te leggen. Dat is allemaal elektrotechniek; voor installateurs zijn dat interessante ontwikkelingen.”
Communicatie met de eindgebruiker
Marcel ziet ook dat de elektrotechniek en werktuigbouwkunde in installaties steeds meer met elkaar verweven raken. “Apparaten in installaties worden steeds complexer. De crux zit hem in het feit dat de vraag aan de voorkant vanuit de consument komt. Iemand wil een warm huis en dat moet op een gemakkelijke en comfortabele manier gebeuren. Die techniek erachter kan hem/haar niet schelen. De vraag is niet meer: `Ik heb een loodgieter of een elektricien nodig`. De vraag is dat warme huis.”
“Het is aan de installateur om die vraag te vertalen naar een technische oplossing. Die kant gaat het veel meer op: de communicatie met de eindgebruiker (consument, bewoner, maar ook gebouwbeheerder) is van wezenlijk belang. Wie die stap niet zet, loopt in de toekomst achter de feiten aan.”
Smart Industry
Ook op het gebied van de industrie ziet Marcel kansen voor de elektrotechnische markt. “Vooral Smart Industry is daarin een belangrijke ontwikkeling. Waar machineparken voorheen autonoom draaiende eenheden waren, zijn ze nu opgenomen in ICT-netwerken. De oude grootschalige serieproductie gaat over naar productie met beperkte aantallen. Machines worden steeds slimmer, producten kunnen door inzet van 3D printing on demand besteld worden. Daar liggen zeker kansen, maar je moet ze wel signaleren en pakken.”
Natuurlijk Elektrotechniek
Het besef dat de maatschappij zonder elektrotechniek niet kan voortbestaan, moet bij iedereen tussen de oren gaan zitten. Dat is één van de taken die Marcel den Haan weggelegd ziet voor de Fedet. De Fedet vertegenwoordigt ruim 24.000 werknemers in de elektrotechnische branche en is daarmee de belangrijkste vereniging in Nederland voor elektrotechnische producenten, importeurs en groothandelaren. “Onze slogan was altijd `Antenne van de Elektrotechniek`, maar dat volstaat niet meer. We willen niet alleen signaleren, we willen veel actiever zijn. De nieuwe pay-off wordt dan ook: Natuurlijk Elektrotechniek. Dit om iedereen van het belang van deze branche te overtuigen en om duidelijk te maken dat het niet weg te denken is uit ons bestaan. Het is de basis van ontelbaar veel producten en processen om ons heen, en het zal in de toekomst alleen maar belangrijker worden.”