​Peak Shaving: goed voor het milieu, goed voor de portemonnee

Hub Redactie
Hub Redactie
11 september 2015
2 min

Peak shaving houdt in dat de piekmomenten in energieverbruik terug gedrongen worden. Hierdoor ontstaat een gelijkmatiger energieverbruik, waardoor de energierekening daalt. Het werkt als volgt: stroom wordt opgeslagen in daluren en vervolgens ingezet tijdens piekuren. Doormiddel van alternatieve energiebronnen en slimme energiesystemen kan dit systeem toegepast worden. Met andere woorden: het verbruik van, bijvoorbeeld, decentraal opgewekte zonne-energie, wordt optimaal ingezet, zodat de belasting van het elektriciteitsnet minimaal is.

Hoog Dalem

In de wijk Hoog Dalem is momenteel een `proeftuin` aan de gang, waar verschillende nieuwe energietoepassingen, waaronder Peak Shaving, getest worden. Dit is een initiatief van Stedin, ABB, KPN en Heijmans.

De wijk Hoog Dalem is all-electric. Dit betekent dat geen enkele woning een gasaansluiting heeft. De energievraag is dus volledig elektrisch. Verwarming wordt bijvoorbeeld geleverd door middel van een collectieve warmte-koude-opslag (WKO), in combinatie met individuele warmtepompen. Daarnaast is elke woning uitgerust met een Lithium-ion accusysteem met een capaciteit van 2,5 kWh. Deze accusystemen maken Peak Shaving mogelijk. De accu slaat energie op, die overdag wordt opgewekt door zonnepanelen. Deze energie wordt op piekmomenten weer aangeboord. Door middel van in-home systemen en domotica in woningen worden analyses van het energieverbruik uitgevoerd, zodat het Peak Shaving-systeem geoptimaliseerd kan worden.

De energiemarkt verandert: lokale productie en lokaal gebruik van energie worden steeds meer de norm. Met de pilot in Hoog Dalem wordt hierop ingespeeld. Het stelt huishoudens in staat om zelf opgewekte stroom te gebruiken. Daarnaast wordt vraag en aanbod meer op elkaar afgestemd.

Smart Energy Collective

Het project in Hoog Dalem is één van de vier projecten binnen het Smart Energy Collective (SEC). Dit is een samenwerking van veertien bedrijven, die samenwerken aan technologische innovaties en nieuwe diensten op het gebied van Smart Energy.

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen