​Mitsubishi investeert in zwevende windturbines

Hub Redactie
Hub Redactie
02 september 2015
2 min

Door de investering van Mitsubishi krijgt Altaeros ook de beschikking over de technologie en kennis van het Japanse bedrijf, om de technologie achter hun uitvinding te verbeteren. Verdere financiële details werden niet bekend gemaakt.

Hoge winden

De BAT is een futuristische zeppelin, waarvan het omhulsel gevuld is met helium. De kern van de BAT is uitgerust met een windturbine. De zeppelin fungeert daarmee als bron van schone energie, maar is ook uitgerust met de middelen om als zendmast te fungeren. Hiermee is de BAT uitermate geschikt voor gebruik in afgelegen en off-grid gebieden.

Doordat de BAT hoogtes van 600 meter kan bereiken, is het in staat om gebruik te maken van hooggelegen winden. Volgens Ken Caldeira, wetenschapper aan Stanford University, is hooggelegen wind één van de grootste onbenutte bronnen van schone energie van vandaag de dag. “Er zit genoeg energie in hooggelegen winden om onze gehele beschaving meer dan 100 keer van energie te voorzien”, aldus de wetenschapper in een wetenschappelijke publicatie.

Hooggelegen wind is consistenter dan lagere winden en heeft ongeveer twee keer zoveel kracht. Huidige windturbines komen echter niet eens in de buurt van hooggelegen wind (zie afbeelding). Met de BAT zou hier verandering in kunnen komen.

1 miljard mensen zonder elektra

“Er zijn meer dan één miljard mensen op aarde die zonder toegang tot elektriciteit leven”, zegt Ben Glass, CEO van Altaeros, in een persbericht. “Drie miljard mensen hebben geen toegang tot het internet. We zijn vereerd dat we mogen partneren met Mitsubishi en Suhail Bahwan Group om dit probleem te tackelen.”

Volgens Altaeros zijn de BATs gemakkelijk vervoerbaar en gemakkelijk te installeren. Ze zouden een goede vervanger kunnen zijn voor duurdere diesel generatoren, die momenteel veel worden gebruikt op plekken zoals rampgebieden, festivals, militaire basissen, eilanden en rurale gemeenschappen.

Afbeeldingen: Altaeros Energies

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen