De vele voordelen van ​Power over Ethernet-technologie

Hub Redactie
Hub Redactie
04 september 2015
2 min

Stroom via netwerkkabel

De Power over Ethernet-technologie houdt in dat de stroomvoorziening van apparatuur verloopt via een netwerkkabel en dus niet via de gebruikelijke stroomkabel. Als voorbeeld kunt u denken aan een beveiligingscamera. Normaal gesproken zou deze twee kabels nodig hebben: een stroomkabel voor de benodigde elektriciteit én een netwerkkabel om te communiceren met bijvoorbeeld de video-opnameapparatuur. Als de camera een PoE-voorziening heeft, is één kabel echter genoeg. Door middel van de Power over Ethernet-technologie kan de stroomvoorziening van de camera verlopen via de netwerkkabel. Hierdoor wordt de `gewone` stroomkabel overbodig. Doordat een extra voedingsadapter onnodig is, biedt PoE vooral voordelen als er geen stopcontacten voorhanden zijn.

Geen grootverbruikers

Power over Ethernet is niet voor alle apparatuur te gebruiken omdat een netwerkkabel slechts een relatief klein vermogen over kan brengen. Apparaten die veel stroom nodig hebben, zoals werkstations of servers, zijn in deze context dus niet bruikbaar. Het oorspronkelijke toepassingsgebied van de PoE-technologie wordt gevormd door de VoIP-technologie (Voice over Internet Protocol), waarmee gebruikers telefoneren via hun internetverbinding. Daarnaast wordt PoE tegenwoordig ook volop ingezet voor IP-camera`s. Ook Wifi- en Bluetooth-applicaties en RFID-readers zijn vandaag de dag bijna allemaal PoE-compatible.

Volop voordelen

Toepassing van Power over Ethernet heeft veel voordelen. Allereerst levert PoE een besparing op als het gaat om tijd en geld, aangezien minder bekabeling nodig is. Netwerkkabels hoeven bovendien niet per se door een elektricien te worden aangelegd en kunnen overal worden geplaatst.

Power over Ethernet biedt ook extra flexibiliteit. PoE-compatible apparatuur is niet `gebonden` aan een stopcontact en kan daardoor op iedere wenselijke plek toegepast worden. Dit maakt verplaatsen van apparatuur ook veel gemakkelijker. PoE-technologie is `intelligent` en draagt bij aan een correct gebruik en een optimale stroomvoorziening van netwerkapparatuur.

Naast dit alles zorgt PoE voor betrouwbaarheid als het gaat om stroomvoorziening: bij PoE komt de stroom uit een centrale en universele bron en niet via een onoverzichtelijke verzameling adapters.

Tot slot is PoE ook nog eens goed schaalbaar; gebruik van stroom via het netwerk maakt de installatie en verdeling van netwerkconnecties aanzienlijk eenvoudiger.

Maximale kabellengte beperkt

Hoewel PoE veel voordelen biedt, zijn er wel wat aandachtspunten voor gebruik. Zoals gezegd is de technologie niet bruikbaar voor apparatuur die veel stroom verbruikt. Daarnaast moet u bij de toepassing rekening houden met het feit dat ethernetkabels maximaal 100 meter lang zijn. Dit laatste punt kan enigszins ondervangen worden door één of meerdere `PoE repeaters` te gebruiken om het signaal te versterken.

Ondanks deze aandachtspunten is een netwerk door middel van PoE-switches, PoE-injectors of PoE-splitters relatief eenvoudig te upgraden naar een PoE-netwerk. Door de vele voordelen die PoE biedt, kan toepassing van deze technologie beslist ook voor úw klanten interessant zijn.

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen