Gevel van de toekomst wekt stroom op

Hub Redactie
Hub Redactie
26 maart 2018
2 min

Er komt steeds meer aandacht voor de gevel als energiebron. Ook bestaan er al productiemethoden om stroom-producerende zonnecelmaterialen te integreren in bouwelementen. Echter bestaan er nog geen betaalbare opties om zonnepanelen in verschillende vormen en kleuren te integreren in gevels. Door het ontwikkelen van dergelijke producten kan er beter ingespeeld worden op de vraag naar energiezuinige woningen.

Gevelsysteem verdient zichzelf terug 

Een consortium van bedrijven en organisaties werkt samen aan de ontwikkeling van om de integratie van zonnepanelen in gebouwen efficiënter, esthetischer én goedkoper maken. Dat gebeurt binnen het  Europese innovatieproject PV OpMaat. De gekleurde pv-gevels worden ontwikkeld door EigenEnergie.net, NBArchitecten en Technisch Gevelbouw Management (TGM) onder de merknaam EnergyWall. Henrico van den Boomen van EigenEnergie.net: “Als spin-off van het innovatieproject is de propositie EnergyWall ontwikkeld, een esthetisch gevelsysteem dat zichzelf terugverdient.” Ook wordt er gekeken naar optimale isolatie, bevestiging en koudebrugonderbreking.

Flinterdunne zonnecellen vergelijken

De testen op de TU/e bestaan uit het vergelijken van twee verschillende technieken. De eerste bestaat uit dunne film zonnecellen uitgerust met verschillende soorten gekleurd voorglas. Bij de tweede techniek is het voorglas voorzien van een gekleurde binnenzijde. “Het doel van de praktijkproef is de daadwerkelijke opbrengst van gekleurde PV-gevels te achterhalen”, zegt Van den Boomen. De verwachting is dat een op het zuiden georiënteerde gevel is 85 kilowattuur per vierkante meter per jaar zal opbrengen. Verder denkt men dat de aangebrachte structuur en kleur op de zonnepanelen geen of acceptabel opbrengstverlies geeft.

Meer dan een zonnepaneel

Naast de testopstelling op de universiteitscampus is er ook een `on route`-demonstrator gebouwd. Hiermee wil het consortium aan de hele bouwwereld laten zien wat de mogelijkheden zijn. EnergyWall zal de komende jaren als merknaam in de markt worden gezet. Doel van het concept is te bewijzen dat elke gevel van zonne-energie voorzien kan worden, zonder dat het afbreuk doet aan het ontwerp van de architect. Van den Boomen: “Ons consortium levert daarbij een complete geveloplossing: van engineering tot isolatie en de uiteindelijke bouw van de gevel. Het is dus veel meer dan enkel een zonnepaneel.”

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen