​INTERVIEW: Meest duurzame kantoorpand ter wereld

Hub Redactie
Hub Redactie
04 augustus 2015
3 min

Op de Zuidas in Amsterdam staat The Edge, een hypermodern kantoorgebouw dat onlangs werd uitgeroepen tot meest duurzame kantoorpand ter wereld. Elektrotechniek365.nl sprak hierover met Erik Ubels, Director of Information Technology & Workplace Services bij Deloitte, de hoofdhuurder van het gebouw.

Het meest duurzame kantoorgebouw ter wereld… Dat is niet niks!

“Dat klopt. Er komt dan ook veel bij kijken. De certificering van een gebouw begint al bij de bouw. De constructie van The Edge, wat ongeveer vijf jaar duurde, werd constant gemonitord door BREEAM-NL, de organisatie die de duurzaamheid van gebouwen meet en beoordeeld. Als het gebouw eenmaal staat, moet het ook nog aan allerhande criteria voldoen. Het is een bijzonder serieus certificeringsproject.”

Was het de doelstelling van Deloitte om het meest duurzame kantoorpand ter wereld te realiseren?

“In eerste instantie niet. We wilden een duurzaam en innovatief kantoor realiseren, dat past bij onze langetermijnstrategie en het image dat wij als bedrijf willen uitstralen. Bij een tussentijdse rapportage kwam echter naar voren dat The Edge al bijna het meest duurzame kantoorgebouw ter wereld was. Toen hebben we, samen met onze partner OVG Real Estate, besloten om extra te investeren, zodat we die titel konden behalen.”

Wat maakt The Edge het meest duurzame kantoorgebouw ter wereld?

“Verschillende dingen. Ten eerste is het gebouw energieneutraal. Het dak is uitgerust met 5900 vierkante meter aan zonnepanelen. De verlichting bestaat volledig uit LEDs. We gebruiken grondwater om het gebouw te verkoelen in de zomer en te verwarmen in de winter. Daarnaast gebruiken we regenwater om de wc`s door te spoelen.

Maar duurzaamheid gaat niet alleen om het gebouw, ook wat er zich in dat gebouw afspeelt. Zo gebruiken wij bijvoorbeeld beeldschermen die veertig procent energie-efficiënter zijn dan het gemiddelde beeldscherm.

Belangrijker nog, het gebouw is uitgerust met een schare aan technologische innovaties, die de duurzaamheid van een gebouw enorm kunnen verbeteren. Als er een award voor meest innovatieve gebouw zou bestaan, hadden we die absoluut ook gewonnen.”

Kunt u hier wat meer over vertellen?

“The Edge heeft 21 world-firsts in het gebouw; nieuwe, innovatieve technologieën die hier als eerste in praktijk zijn gebracht. Nu is dat op zichzelf al prachtig, maar al deze technologieën zijn ook nog eens allemaal verbonden in één netwerk, aan te sturen met één gebouwbeheerssysteem. Dit is bijzonder, aangezien deze world-firsts allemaal van andere makelaardij zijn en normaliter maar deels of helemaal niet met elkaar communiceren. Internet of Things wordt steeds meer de norm en daar wilden wij graag op inspelen.

Doordat alles met elkaar in verbinding staat, zijn we in staat om veel data te verzamelen. Door deze data te analyseren, kunnen we strategieën bedenken om het pand nog efficiënter te maken. Om een paar voorbeelden te geven: als een bepaald liftblok weinig tot niet gebruikt wordt op een bepaald moment van de dag, kunnen we besluiten om deze op dat moment uit te zetten. Of wanneer uit de data blijkt dat we op bepaalde dagen in het jaar substantieel minder werknemers in het gebouw hebben, kunnen we de catering inlichten dat ze op die dagen minder eten hoeven te bereiden. De mogelijkheden zijn eindeloos.”

Kunt u een voorbeeld geven van zo`n world-first?

“Het Power-over-Ethernet Smart Lighting System van Phillips is een goed voorbeeld hiervan. Het gaat hier om ledverlichting dat uitgerust is met sensoren, waardoor de verlichting in verbinding staat met het netwerk van het gebouw. Hierdoor kunnen gegevens worden verzameld over bijvoorbeeld de bezettingsgraad, temperatuur en vochtigheid. Ook kunnen werknemers hun verlichting persoonlijk regelen via hun smartphone.”

Wat vinden de werknemers van het gebouw?

“Uit onderzoek blijkt dat de werknemers enorm positief zijn. Vooral het feit dat licht en temperatuur zelf te regelen is, valt erg in de smaak.

Overigens is de respons over het algemeen erg positief. Grote bedrijven in Nederland zien The Edge als een voorbeeld en zijn al bezig met manieren om de innovaties van ons gebouw zelf ook toe te passen.”

Wilt u meer weten over The Edge? Over de technologieën in het pand? Of zit u nog met andere vragen? Laat uw vraag dan in een reactie achter. Bij genoeg respons plannen wij een vervolginterview in!

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen