​Efficiëntere zonnecellen door opvangen infrarode stralen

Hub Redactie
Hub Redactie
31 juli 2015
1 min

Zichtbaar licht is slechts verantwoordelijk voor de helft van de zonne-energie die onze planeet bereikt. De rest van de energie is te vinden in infrarode straling. Huidige PV-panelen zijn echter niet in staat om infrarode straling op te vangen. Sterker nog, de infrarode straling gaat er dwars doorheen. Maar daar kan verandering in komen.

Hybride materiaal

Wetenschappers van de Universiteit van Californië hebben hybride materiaal gecreëerd dat infrarode straling wél kan opvangen. De energie van elke twee infrarode stralen wordt gevangen, gecombineerd en geconverteerd naar een foton met hogere energie. Deze foton wordt wel geabsorbeerd door de traditionele PV-cellen, waardoor energie wordt opgewekt dat normaliter verloren zou gaan.

Het hybride materiaal is een combinatie van halfgeleidende Nano-kristallen en organische moleculen. De Nano-kristallen zijn verantwoordelijk voor het opvangen van de infrarode fotonen. De organische moleculen combineren de fotonen en transformeren ze vervolgens naar fotonen met hogere energie.

De mogelijkheid om twee fotonen met lage energie te transformeren naar één foton met hogere energie heeft veel potentie in verschillende velden, claimen de Amerikaanse wetenschappers. Het zou bijvoorbeeld toegepast kunnen worden in dataopslag en organische, licht emitterende diodes (OLEDs).

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen