Futuristisch Windwheel wordt werkelijkheid

Hub Redactie
Hub Redactie
31 juli 2015
2 min

Het Windwheel dat de architecten van Dutch Windwheel Corporation in gedachten hebben, zou in staat moeten zijn om 1000 woningen van stroom te voorzien. Daarnaast kan het zonne-energie opwekken en opslaan en tapwater verzamelen en vervolgens recyclen. Het complex wordt uitgerust met een hotel, een restaurant, 72 appartementen en een reuzenrad in de geest van de Londen-Eye.

Niet te vroeg juichen

Dit klinkt allemaal als verre toekomstmuziek en misschien zelfs te mooi om waar te zijn. Wellicht is dat ook het geval. Het is nog niet bewezen dat de technologie van een Windwheel op zo`n grote schaal werkt. Het huidige prototype van de Windwheel is namelijk niet groter dan een gemiddeld tafelblad en produceert slechts 12,5 milliwatt; onvoldoende om een lamp te laten branden.

Daarnaast is de efficiëntie van een Windwheel vooralsnog slechts 3 procent. Ter vergelijking: een windmolen heeft een efficiëntie van ongeveer 45 procent. Toch geloven Dutch Windwheel Company en de TU Delft in de technologie en de toepassing ervan op grote schaal. Met genoeg investeringen en onderzoek zou het Rotterdamse Windwheel, volgens Dutch Windwheel Corporation, rond 2025 realiteit kunnen zijn.

Nieuwe technologie

Hoe werkt het dan precies? De technologie maakt gebruik van elektrostatische windenergie conversie. Dit houdt in dat de wind positief geladen deeltjes tegen de stroom van een elektrisch veld indrijft, waardoor de potentiele energie van het elektrisch geladen deeltje toeneemt (zie filmpje).

Deze deeltjes kunnen van alles zijn. Idealiter zou het kolossale Windwheel op een bron van water gebouwd kunnen worden, zoals een kanaal. Het water van deze waterbron wordt dan gebruikt om positief geladen watermoleculen over het centrale gedeelte van de Windwheel te sproeien. Wanneer de wind deze waterdruppeltjes wegleidt van het elektrische veld van de Windwheel, onstaat een negatieve lading. Wanneer deze negatieve lading opbouwt en uiteindelijk ontlaadt, wordt energie opgewekt dat op verschillende manieren verzameld en opgeslagen kan worden. Het proces is vergelijkbaar met donderwolken; in een dergelijke wolk ontstaat ook een negatieve lading, dat uiteindelijk ontlaadt naar de grond doormiddel van een bliksemschicht.

Afbeelding: Dutch Windwheel Corporation

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen