Worden zonnecellen gemaakt van perovskiet milieuvriendelijk?

Hub Redactie
Hub Redactie
27 juli 2015
2 min

Perovskiet vormt een goede basis voor zonnecellen en is daarnaast bijzonder goedkoop. Ook worden momenteel de mogelijkheden voor gebruik van perovskiet in transistors onderzocht. In combinatie met een ander materiaal zou het kristal een revolutie in LED-technologie teweeg kunnen brengen. Inderdaad veelbelovend dus, maar voordat perovskiet daadwerkelijk als de toekomst bestempeld kan worden, moet er nog wel het een en ander gebeuren.

Milieuvriendelijk

“We zijn op zoek naar een manier om de milieuproblematiek rondom perovskiet te tackelen”, zegt Alexander Colsmann van KIT in een persbericht. Mocht het lukken om zonnecellen gemaakt van perovskiet milieuvriendelijk te produceren, dan worden de vooruitzichten voor perovskiet in pv-cellen meteen een stuk zonniger. Het zou dan niet alleen gebruikt kunnen worden bij grootschalige energieproductie, maar ook op kleinere schaal.

Om dit doel te bereiken is het zaak dat er daadwerkelijk milieuvriendelijke, dunne-film zonnecellen ontwikkeld worden, gemaakt van perovskiet. Daarom beginnen de onderzoekers van KIT met het volledige productieproces van perovskiet onder de loep te nemen, van de samenstelling van de materialen tot de productie van de zonnecellen. Vervolgens gaan ze zelf op perovskiet gebaseerde zonnecellen produceren.

Het is afwachten of perovskiet inderdaad de vervanger van silicium wordt. Dit onderzoek zou daar wel eens een de doorslaggevende factor in kunnen zijn. Wanneer het project erin slaagt om met perovskiet een zonnecel te creëren die dezelfde lage productiekosten als organische (polymeer) zonnecellen heeft én net zo efficiënt is als een zonnecel gemaakt van silicium, dan zou perovskiet inderdaad de toekomst van zonnecellen kunnen zijn.

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen