​INTERVIEW: Sustainer Homes

Hub Redactie
Hub Redactie
15 juli 2015
2 min

Wat zijn Sustainer Homes?

“Sustainer Homes zijn zelfvoorzienende woningen van dertig vierkante meter, zonder een aansluiting op gas, water of licht. Compleet off-grid dus. De woningen zijn uitgerust met zestien zonnepanelen, waarvan acht hybridepanelen. Deze hybridepanelen slaan, naast licht, ook warmte van de zon op en staan daarom in verbinding met een warmtepomp. Deze pomp voorziet in warm water, verwarming in de winter en verkoeling in de zomer. Omdat er `s winters vaak geen zon is, zijn de Sustainer Homes ook uitgerust met twee windmolentjes. Met deze molentjes is er in tijden van weinig zonlicht toch voldoende energie.

De zeecontainers zijn zo ontwikkeld dat ze een normaal leef comfort bieden voor een tweepersoons gezin. Daarnaast hebben onze architect en interieurontwerper een optimale indeling van de zeecontainers ontworpen (zie foto, red.). Als je de zeecontainer binnenloopt, heb je echt niet het idee dat het maar dertig vierkante meter is.”

Hoe kwam dit idee tot stand?

“Dit ontstond toen we gingen nadenken over ons eigen droomhuis. Een flexibel, duurzaam en betaalbaar huis dat je als bewoner onafhankelijk maakt en niet met een zware hypotheek opzadelt. We dachten eerst aan een vrachtwagen, maar met een tweedehands, off-grid zeecontainer viel eigenlijk alles op z`n plek.”

Jullie hebben onlangs het eerste prototype gelanceerd. Tevreden?

“Zeker weten! Na vijf weken lang dag en nacht doorwerken, is hij eindelijk klaar. We gebruiken hem nu als kantoor en dat werkt optimaal. Het aankomende half jaar gaan we gebruiken om alles uitgebreid te testen. We hebben bijvoorbeeld veel vooronderzoek gedaan naar het rendement van de zonnepanelen en windmolentjes, maar je weet het pas zeker als je het daadwerkelijk test.

De reacties van buitenaf waren ook erg positief. Veel mensen lieten weten dat een Sustainer Home voor hen een ideale oplossing zou zijn.”

Wat zijn de volgende stappen in dit project?

“Op de korte termijn willen we Sustainer Homes gaan inzetten in het toerisme, als bed & breakfast. Omdat de woningen volledig off-grid zijn, kunnen ze op unieke plekken neergezet worden. In de duinen, midden in de polder, op het dak van een gebouw. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Op de lange termijn kunnen Sustainer Homes dienen als starterswoningen. Braakliggende, ongebruikte terreinen in steden kunnen dan bijvoorbeeld benut worden door de woningen daar neer te zetten.”

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen